„Nu l-a văzut nimeni la reflux, repetă ea cu răbdare. N-ai cum să ajungi acolo. Te-ai scufunda și mlaștina te-ar țintui până te-ai îneca la următorul flux. Poate-i o peșteră în care încape toată marea, apele care cresc și descresc pe sub întreaga lume. Poate-i capătul lumii, ascuns aici, în Mlaștina Spurcată, iar noi trăim în pragul iadului de-atâta amar de vreme.„
Oaaa, cum a fost cartea asta! Absolut senzațională! Am citit-o cu sufletul la gură de la început până la sfârșit. Philippa Gregory este una dintre autoarele mele preferate și eram foarte curioasă cum arată seria cea nouă. Ei bine, nu m-a dezamăgit deloc. Este diferită de ceea ce am citit până acum, personajele principale nu mai fac parte din nobilime, poveștile nu mai sunt centrate pe regi și regine, pe viețile lor fascinante, ci totul s-a mutat în lumea oamenilor simpli.
Viața în Anglia secolului 18 nu este una ușoară. Lupta între catolicism și protestantism își arată încă colții. Am citit despre felul în care se pune problema, despre confuzia oamenilor simpli legată de religie, de ce este bine și ce nu, despre lucrurile care s-au schimbat peste noapte, despre cât de repede se ajungea la acuzații de vrăjitorie și cât de stupide erau procedeele, despre cum o bârfă putea să distrugă viața unui om. O lume extraordinară, unde natura este stăpână, la fel cum este peste tot, de fapt. Oamenii nu au înțeles că niciodată nu vor câștiga în fața ei, oricât de mult s-ar strădui.
Am concluzionat că omenirea nu s-a schimbat atât de mult pe cât și-ar dori. Superstițiile, teama de necunoscut, credințele aflate la poluri opuse, toate sunt încă prezente, ba chiar au un cuvânt puternic chiar și în era tehnologiei și a progresului. Cum? Nu știu. Este o întrebare care nu mă lasă în pace. Și cartea asta m-a răscolit puternic.
M-am enervat cumplit la unele momente, au fost personaje care m-au scos din minți. Și asta pentru mine înseamnă că este o carte scrisă foarte bine. Bineînțeles că acum aștept volumul următor, pentru că sunt extrem de curioasă de ce se va întâmpla mai departe. Eu vă invit să o citiți, pentru că merită. Ținutul mareelor se găsește aici cu 20% reducere: