Am ales Sankt Petersburg ca și subiect al acestui articol. Desigur că cele patru zile petrecute acolo nu sunt nici pe departe suficiente pentru a cunoaște măcar orașul, care este imens. Ceea ce pot spune este că discutăm despre o bijuterie din toate punctele de vedere.
Sincer, ceva mai frumos eu nu am văzut. Sunt un mare fan al renașterii și în mod deosebit a Veneției și a Florenței, unde m-am simțit minunat, însă nu există comparație. Țarul Petru cel Mare a construit acest minunat oraș pentru a scăpa de Moscova, capitala imperiului, care îi aducea aminte numai de clipele grele trăite în copilărie când a fost pe cale să își piardă viața din cauza comploturilor nobililor ruși.
Visul său era creeare unui oraș modern, la nivelul celor din Europa, așa cum văzuse în timpul petrecut în Olanda. Un oraș care să atragă atenția asupra Rusiei și a procesului său de modernizare, dar și un loc înconjurat de apă unde să poată începe construcția de nave, căci aceasta fusese pasiunea lui.
Sankt Petersburg a fost întemeiat în anul 1703 și a fost capitala Rusiei țariste între 1712 și 1917. Este un oraș de 1500 de km², cu o populație de 4,5 milioane de locuitori. Este al patrule orș ca mărime din Europa și este înconjurat de ape, cea mai mare fiind dintre ele fiind Neva și cu ieșire la Marea Baltică.
Deși a fost visul țarului Petru cel Mare, lucrările nu s-au terminat cu adevărat în timpul vieții sale, așa că au fost continuate de către țarii care au urmat la conducere. Se spune că la moartea sa, în centrul orașului se plimbau încă lupii și era plin de revolte ale țăranilor aduși pentru construcții. Încetul cu încetul a devenit o bijuterie aristocratică, exact așa cum și-a dorit.
Acest oraș a fost scena mai multor revolte și revoluții, printre care evenimentul cunoscut ca și Duminica Sângeroasă și de asemenea primul centru al revoluției bolșevice. În anul 1918, după cădrea țarului, capitala s-a mutat la Moscova.
În cel de-al doilea război mondial a fost asediat de către trupele germane din anul 1941 până în 1944 și au murit sute de mii de oameni, de asemenea distrugerile materiale au fost imense. Totusi după încheierea războiului orașul a fost reconstruit după vechile planuri, iar azi discutăm despre niște clădiri superbe.
Desigur că în acest oraș la fiecare pas există un palat, un muzeu sau în orice caz ceva de vizitat, însă voi scrie câteva cuvinte despre locurile pe care le-am vizitat cât am fost acolo. Desigur că nici pe acestea nu le-am văzut în totalitate, dar așa cum a spus ghidul, am primit doar o probă.
Începem cu Palatul De Vară a regiei Ecaterina 1, soția lui Petru cel Mare. Acestă minunată clădire se află la 25 de km de oraș, într-o frumoasă zonă verde, apropiat de un mic orășel numit Puskin unde a trăit faimosul scriitor.
Este o minunăție de palat cosntruit în stil Rococo, în anul 1717. Din anul 1727 a devenit reședința oficială de vară a țarilor.
Continuăm cu palatul de iarnă al țarilor, unde acum se află muzeul intitulat Ermitaj. Este tot o construcție în stil rococo, capodoperă a mai multor arhitecți, cel mai de seamă fiind Rastreli, a cărui amprentă se poate vedea în tot orșul. Culorile sale preferate, alb și albastru se pot întâlni foarte des, totul având o tentă de curat și nobil. A fost reședința oficială a țarilor din anul 1732 până la căderea regimului în anul 1917. Cosntrucția a început pe timpul lui Petru cel Mare, însă palatul acestuia a fost unul modest. După aceea țarii care au urmat la putere au început lărgirea cosntrucției.
Muzeul Ermitaj care se află în interiorul acestui palat este cel mai mare muzeu din Rusia și adăpostește cea mai mare colecție de artă. Ecaterina cea Mare a început colecționarea de artă, la moartea sa în muzeu aflându-se 4000 de opere de artă. În 1837 palatul a fost distrus de un incediu și reconstruit după vechile planuri. Din ordinul țarului Nicolae 1, în anul 1852 s-a redeschis ca fiind galerie publică de artă. În 1917 acest palat a găzduit guvernul provizoriu rus, condus de Aleksander Kerenki.
Muzeul adăpostește colecții de artă din întreaga lume, inclusiv din Asia Centrală, India, China, Egipt, Grecia și Roma, de asemenea adăpostește și colecții de pictură rusească. Ceea ce îmi pare rău legat de excursia mea la Ermitaj este că nu am văzut decât colecțiile europene și nu le-am văzut pe celalalte. Sigur că îți trebuie câteva zile să vezi acest muzeu, însă decizia ghidului de a ne arăta doar colecția Europeană mi s-a părut una nefericită.
Pe parcurs am hotărât că vor trebui totuși două articole pentru acest minunat oraș, așa că palatul țarului și câteva dintre bisericile pe care le-am vizitat le voi lăsa pentru partea a doua,
Ne auzim în curând!