Sankt Petersburg – orașul bijuterie

DSC01050 - Sankt Petersburg - orașul bijuterie

Să vedem, deci și partea a doua a articolului despre Sankt Petersburg. Am hotărât să încep cu palatul țarului Petru cel Mare. După ce a început construcția orașului și a șantierului naval, acesta a hotărât consntruirea unui palat care să îi fie locuință și nu reședință oficială. La fel ca și soția lui, a ales un loc plin de verdeață la o distanță considerabilă de oraș.

Palatul Peterhof este o construcție în stil baroc, denumit și Versailles-ul Rusiei, are 64 de fântâni, o mulțime de grădini exterioare și dig la Marea Baltică. Nu este un palat mare, având doar 30 de camere, așa cum și-a dorit țarul. Constrcția palatului a continuat și după moartea țarului, fiind înfrumusețat de către urmașii acestuia. Cea mai mare dintre fântâni îl reprezintă pe Samson care deschide fălcile leului și reprezintă victoriile Rusiei împotriva Suediei.

Construcția palatului a început în timpul războiului de nord și s-a făcut după desenele țarului. În timpul celui de-al doilea război a fost cucerit și distrus de către trupele germane, dar din fericire totul este acum recosntruit.

  Acest minunat oraș este plin de catedrale, una mai frumoasă decât cealaltă, dar voi menționa câteva cuvinte despre cele pe care le-am vizitat. Voi începe cu Catedrala Sf Petru și Pavel, care se află pe insula Zaiaci, în fortăreața cu aceeași nume. Aceasta este opera lui Domenico Trezzini și are catedrala ortodoxă cea mai înaltă din lume, 123 de m. În interiorul acestei catedrale se află îngropați membrii familiei Romanov, începând cu Petru cel Mare. În anul 1996 aici au fost îngripați și ulimii membrii ai familiei Romanov. Fortăreața cu aceeași nume a fost utilizată ca și închisoare care a fost descrisă ca fiind un infern. Fiul țarului a fost închis acolo, suspectat de trădare și a murit acolo, astfel că nu au existat moștenitori ai tronului. De asemenea mai multe personaje faimoase au fost încarcerate acolo, printre care și Dostoievski.

Mergem un pic mai departe și discutăm despre Biserica Învierii, cunoscută și ca fiind biserica sacrificiului. Este o capodoperă a arhitecturii rusești, având minunatele turnuri colorate și răsucite. Acestă catedrală s-a construit în cintea țarului Alexandru al II-lea, pe locul unde acesta a fost asasinat. În biserică, pe locul unde a fost asasinat țarul s-a ridicat un monument de marmură verde.

Catedrala Sf Iscac este o altă minunăție arhitecturală, o catedrală înaltă și frumosă, care a fost închisă în anii 30 și transformată în muzeu. Se poate urca în cupolă pentru a vedea priveliștea orașului.

  Am lăsat la urmă partea de Novgorod, unde se află mănăstirea și statuia Alexander Nevski. Aceasta a fost construită din ordinul lui Petru cel Mare în cintea marelui erou rus, canonizat de către biserica ortodoxă rusă și a cărui mormânt se află în interiorul mănăstirii. Am lăsat la sfârșit această parte a orașului deoarece am fost cazați acolo, cu o priveliște superbă spre Neva și în fața hotelului statuia eroului. Acesta s-a luptat cu suedezii și a definitivat luptele împotriva cavalerilor teutoni. În interiorul acestei mănăstiri se află ai multe cimitire extrem de interesante, unul dintre ele fiind cel în care se află îngropate mai multe personalități precum Ceaikovski, Dostoievski și mulți alții.

În concluzie pot să spun că este vorba despre un oraș superb, curat, plin de cultură, plin de eroi scoși din povești și în același timp noutate și civilizație. Cu siguranță este orașul meu favorit și mi-am promis că măcar încă o dată trebuie să îl mai văd. Este un oraș bijuterie!

Urmează detaliile despre Moscova,

Ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Sankt Petersburg - orașul bijuterie
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *