Prin cafenelele din Micul Paris de Maria Magdalena Ioniță-recomandare

01EZ1WGVN7ZVDVKYH0XTB7BA11 780x476 - Prin cafenelele din Micul Paris de Maria Magdalena Ioniță-recomandare

  „Caracterele oamenilor sunt ca vinurile închise: te găsești întotdeauna înaintea unei etichete și, în general, e bine să nu bei butelca până la fund, fiindcă, chiar atunci când vinul corespunde cu eticheta , dai de drojdie.”  Duiliu Zamfirescu

  M-am plimbat prin cafenelele Bucureștiului și am cunoscut o mulțime de personaje interesante, scriitori, poeți, artiști dintr-o lume pe care am cunoscut-o la școală. Din păcate, acolo, a fost prezentată într-un mod anost și atât de greu de integrat în mințile tinerilor. Artiștii noștri, cei de neatins, departe de umanitate.

  Dar în această carte am găsit o lume diferită, bine-cunoscuții artiști prezentați ca oameni, cu bune și cu rele, mai apropiați de cititorii din lumea de azi.

  Se strângeau cu toții la cafenea, să povestească și să compună, să râdă și să discute în contradictoriu. Este o carte foarte interesantă și frumos alcătuită, cu poze din trecutul nostru. Îi judecăm pe acești artiști după standardele din zilele noastre și uităm că ei au trăit într-o altă lume. De la războaie, la uniri, au văzut și au simțit lucruri pe care noi doar ni le imaginăm sau nici măcar.

  M-am bucurat că am dat de o lume veselă, gata de comunicare și plină de pofte, de cafele, de bucate alese și de dulciuri. M-am simțit bine parcurgând rândurile cărții. L-am descoperit pe Minulescu, dragul de el, pe Goga, pe Caragiale și pe mulți alții. Am descoperit că au fost oameni care au iubit, s-au certat, au împărțit și au lăsat în urmă mult mai mult decât realizăm. I-am redus cumva la trei vorbe pe care trebuie să le învățăm și nu ne mai uităm dacă nu cumva chiar ne place ce au făcut.

  Am citit despre locuri minunate, unele dispărute, altele schimbate, dar care au fost martorele istoriei și nici nu ne dăm seama de asta. Am aflat și alte lucruri interesante, despre care nu avem habar. De exemplu în 1920, mareșalul francez Joseph Joffre, se afla în vizită la București și era oaspetele Casei Grigore Capșa, care a creat în onoarea sa prăjitura care se numește și-n zilele noastre: joffre. Ce tare!

  Oricum vă invit și pe voi în călătorie, să cunoașteți Bucureștiul de altă dată cu oamenii săi magici, cu pălărie, baston și rochii interesante. Cartea se găsește aici:

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Prin cafenelele din Micul Paris de Maria Magdalena Ioniță-recomandare
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *