O casă și Enescu

20201119 115749 1 780x1040 - O casă și Enescu

  Azi am să vorbesc despre o locație minunată pe care am vizitat-o de curând. Un nou capitol din proiectul #lapasînRomânia pe care vreau să îl prezint de 1 decembrie și nu degeaba. 

  La Sinaia se găsește Vila Luminiș, locuința de vară a minunatului nostru George Enescu. După apropierea de casa regală, Enescu a fost încântat de minunăția pe care a găsit-o la Peleș, așa că din banii câștigați în primul turneu în America a construit o casă la Sinaia, între 1923-1926 din planurile proprii și cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu. 

  În această minunată casă el a studiat, s-a odihnit și a creeat. Mi-a plăcut bunul gust și frumusețea locului, atât în exterior cât și în interior. Pianul său se odihnește încă în casă și se aud acordurile senzaționale ale compozițiilor sale, o combinație atât de minunată încât îți vine să mai stai…

  Enescu a pășit în acea casă și a trăit alături de soția lui, Maria Cantacuzino-Enescu, o poveste tulburătoare de dragoste, ale cărei ecouri se mai aduc chiar și în zilele noastre. 

  Am aflat despre mine că în anumite circumstanțe, când toate planetele se aliniază, părerile mele se schimbă. Nu mi-a plăcut niciodată galbenul, sub nicio formă și în nici un domeniu, dar în casa lui Enescu m-am îndrăgostit de fulgerătoarea combinație de galben și negru. Sigur, un anumit fel de galben alături de un negru plin de forță. 

  Am rămas fascinată de camera lui Enescu. Mică, foarte mică, simplă, modestă, mobilată în stilul clasic românesc, este total diferită de restul casei și șochează prin intimitate. Am privit de la distanță scara care duce la etajul mansardat, cel care nu se vizitează și mi-am imaginat ce fel de secrete se află acolo… Enescu privea de la terasă minunățiile țării sale? Acorduri, note și amintiri…

  În 1947, aflat la Paris, Enescu a lăsat vila statului român, cu condiția să fie folosită ca loc de creație și odihnă pentru artiști. Ce gând minunat! În 1995 a devenit Casa Memorială George Enescu, iar în 2007 secție a Muzeului Național George Enescu. 

  Azi de 1 decembrie am ales să scriu despre casa lui Enescu, despre Sinaia, despre locurile acestea minunate care m-au făcut să mă simt atât de bine. La mulți ani România! La mulți ani de nemurire George Enescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *