Moscova, capitala neînvinsă

DSC01117 150x150 1 - Moscova, capitala neînvinsă

  Să povestim puțin și despre capitala Rusiei, pentru că discutăm totuși despre o enormă capitală și de un oraș cu 1000 de ani de atestare. Am spus în celălalte articole că mi-a plăcut Sankt Petersburg extrem de mult, însă este clar că și la Moscova am avut de văzut o grămadă de lucruri superbe și minunate, despre care nu am cuvinte să discut. Acesta este capitala neînvinsă, aceea care nu a vrut să cadă.

Ca și atmosferă lucrururile au stat puțin diferit față de Sankt Petersburg, pentru că este totuși o atmosferă de capitală, un oraș mai mare, mai diversificat și mai aglomerat. Nu are acea aură de poveste artisocratică și lumea pare ceva mai agitată, mai puțin deschisă. De asemenea am observat că avea un număr mai mare de populație asiatică, mai ales la resturante și magazine și au fost mai puțini vorbitori de engleză.

Ajunge totuși cu critica, căci nu dorim să exagerăm ca să se eclipseze frumusețile pe care le-am văzut acolo. Să începem cu câteva informații generale despre această capitală.

Moscova este un oraș aflat pe râul cu același nume, având o suprafață de 2511 km², cu 11 milioane de locuitori, este cel mai mare oraș din Europa, cu numărul cel mai mare de locuitori și de curând a întrecut New York, devenind și orașul cu cei mai mulți miliardari. Moscova deține al doilea cel mai mare metrou din lumea, după cel din Tokyo, care, apropo, este o bijuterie.

Prima referință a orașului datează din anul 1147, ca fiind un mic orășel. Încetul cu încetul acesta a început să se dezvolte. Orașul a trecut printr-o mulțime de epidemii, atacuri, incendii și ocupații străine. Este faimos faptul că în momentul în care tupele lui Napoleon au ocupat orașul, acesta a fost incendiat de către locuitorii săi, lucru care a dus la retragerea trupelor. Trebuie subliniat faptul că acest minunat oraș a fost recontruit după fiecare problemă, inclusiv au reconstruite clădirile dărâmate de către regimul comunist, toate după planurile originale.

În cel de-al doilea război mondial, Moscova nu a fost atât de afectată, ca și Sankt Petersburg, orașul nu a fost niciodată cucerit. Armata germană s-a predat la porțile Moscovei.

Este, deci, un oraș vechi ce a fost martorul multor evenimente importante, care a fost la poalele distrugerii de multe ori, dar care a reușit ca o veritabilă pasăre phoenix să renască din propia-i cenușă.

Acum să notă câteva dintre obictivele importante ale Moscovei, efectiv vom nota o mică bucățică, deoarece consider că ai nevoie de o viață de om pentru a vizita acest oraș enorm.

Piața Roșie

Începem prin a nota centrul orașului, locul care adăpostește câteva dintre minunățiile acestui fenomenal imperiu numit Rusia. În rusă, cuvântul „krasnaya„ înseamnă atât roșu cât și arhaismul pentru frumos. Mai multe piețe ale orașelor mai mari din Rusia se numesc Piața Roșie.

Este zona care separa reședința imperială de zona comercială, inițială era alcătuită numai din clădiri din lemn, care în anul 1499 au fost demolate, fiind considerate un mare pericol de incendiu.

Actualmente adăpostește mai multe clădiri importante, printre care catedrala Sf Vasile Blajinul, Muzeul Național de Istorie și Mausoleul Lui Lenin, care conține trupul îmbălsămat al acestuia.  Tot din această piață de pleacă către cea mai veche stradă din oraș. Actualmente în piață se țin o mulțime de concerte, în momentul în care am fost în vizită se pregăteau pentru un concert al trupei Deep Purple.

În fața catedralei Sf Vasile se află o statuie care este închinată tinerilor voluntari înrolați pentru lupta cu polonezii.

Catedrala Sf Vasile

Este minunata catedrală colorată, construită din ordinul lui Ivan cel Groaznic ca și monument de recunoștință pentru victoriile împotriva tătarilor în anul 1554. Fiecare turlă repezintă una dintre victoriile obținute. Mai întăi a fost construită o biserică din lemn și apoi acesta în locul ei. Legenda acestui loc spune că țarul a dispus să li se scotă ochii arhitecților, pentru ca niciodată să nu mai poată constru ceva asemănător. Înăuntrul ei este un minunat labirint cu motive bizantine.

În biserică se află mormântului sfântului Vasile Blajinul, despre care se spune că a apărut pe treptele bisericii în momentul în care s-a terminat construcția, motiv pentru care a devenit patronul ei.

O altă legendă spune că acestă catedrală a fost pe lista concepută de către arhitecții URSS pentru demolare, însă Stalin a oprit acest lucru. Nu se știe dacă a fost sau nu adevărul, însă eu m-am bucurat extrem de mult că a fost așa.

Kremlinul

Se află tot în piața roșie și este atât vechea reședință a țarilor cât și reședința actuală a președintelui Rusiei, care desigur nu se vizitează. Zidurile sale groase, care adăpostesc extrem de multă istorie și putere în același timp au fost construite între anii 1485 și 1495.

Aici au fost construite cele mai vechi biserici ale orașului, dintre care nici una nu a rezistat până în zilele noastre, asta pentru că în anul 1330 mitropolia de la Kiev a fost mutată aici. Se află acum cele mai importante biserici, în piața Catedralelor, catedrala încoronării țarilor și catedrala unde de află necropola a peste 50 de membrii ai familiilor imperiale, în principiul locul țarilor, inclusiv al lui Ivan cel Groaznic, care s-a călugărit înainte de moarte pentru că și-a dorit să fie îngropat în altar și de asemenea locul fiului său, pe care l-a omorât.

A fost cucerit o perioadă de alianța polo-lituanienilor ca urmare la puterea imperiului a venit dinastia Romanov. După moartea țarului Alexei, în 1682 a urmat o mare revoltă în timpul căreia țarul Petru și mama sa au scăpat cu greu. Acesta a detestat din acel moment Moscova și odată ajuns la putere și-a construit un alt oraș și a mutat capitala.

Ceea ce mi s-a părut extrem de interesant este faptul că acest loc este echilibrul perfect între vechea putere, locul de încoronare a vechilor țari, locul actualului președinte și locul unde își dorm somnul de veci țarii. Are o putere deosebită.

DSC01262 300x225 - Moscova, capitala neînvinsă
Steaua Victoriei

La ieșire din Kremlin este pe perete decorația ordinul victoriei, ordin care era acordat de către ruși numai străinilor. Se numără acolo:SUA, UK, Polonia, Franța și România(s-a acordat regelui Mihai).

Galeria Tretikov

Este o minunată colecție de pictură rusească, pe care pot să spun cu mâna pe suflet că am adorat-o. Mi s-a părut o pictură atăt de realistică și atât de minunată încât am trăit ficare moment petrecut acolo. După cum am zis în articolul despre Sankt Petersburg, am văzut foarte mulă pictură europeană și mi-am dorit mult să o văd pe cea rusească. Întradevăr merită.

Pavel Tetriakov a fost un negustor rus căruia îi plăcea extrem de mut arta și care o colcționa. Galeria a fost deschisă pentru vizitare în 1856, iar în momentul acesta are peste 130.000 de exponate.

Am încheiat deci minunata excursie în Rusia vizitând capitala acesteia. Am văzut numai minunății și sincer mi-a părut rău că a fost atât de scurtă, căci am văzut poate 1% din tot ce poate acest imperiu și mi-am primis că măcar o dată voi mai merge acolo.

Vă invit cu mare drag să urmăriți și articolele despre Sankt Petersburg, cel mai frumos oraș https://slashacudetoate.eu/sankt-petersburg-un-vis-superb și https://slashacudetoate.eu/sankt-petersburg-orasul-bijuterie

Ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Moscova, capitala neînvinsă
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *