Istorie în Israel-14 mai

O zi fantastică de luni, pot să spun că sunt o idee mai obosită decât vineri, dar pâna la urmă asta este situația, poate că încă o noapte compltă de somn are să ajute. Mai vedem despre asta.

Am hotărât să repet experimentul cu autobuzul și totul a fost un succes. Am mers cu un autobuz nou de care am zis și eu să mă bucur. Acest tip de autobuz în momentul în care se oprește în stație lasă rampa de urcare mai jos pentru a putea fi mai accesibil, inclusiv cu căruciorul cu rotile. Două fete cucuiete, de data acesta la facultate povesteau nevoie mare despre proiecte și cursuri și colegi când deodată ne oprim în stație și se întâmplă minunea rampei. Încep ele să se întrebe ce se întâmplă, de ce se întâmplă și ce ar putea să fie. În concluzie ceva nu funcționează așa cum trebuie. Trecem prin asta multe stații și suntem tot mai mirați. Lângă mine un domn vorbește singur, critică stilul de condus al șoferului, le critică pe cele două fete că stau jos, oricum am avut întregul drum propiul meu comentator; mi-a plăcut.

Revin un pic la cele două fete, căci am stat în fața lor să le studiez un pic în tmp ce le-am ascultat cu mare atenție conversația. Una dintre ele freză rock, haine rock, unghii lungi și negre, totuuul extra rock, dar în modul foarte pus la punct, așa încât iși pierduse cumva întreaga valoare. Nu am facut diferența între ea și altele. Nici rockării ăștia nu mai îs ce au fost, au devenit și ei la fel de fandosiți.

 

Mergem să mai povestim și despre altceva, că de fandosiți și fanfaroni am podul plin. Să mergem prima oară să notăm un eveniment important în istorie și anume asasinarea regelui Henric al IV-lea al Franței. Se întâmpla în anul 1610.  Acest rege a fot primul din dinastia Bourboun, prima oară rege al Navarei cu un drum foarte interesant către domnie, merită studiat. Foarte important de notat este faptul că acesta a calmat spiritele în Franța după ce acordă libertate religiei protestante hughenote, punând astfel sfărșit unui lung război religios. Francois Ravailiac pune capăt acestui rege și îl aduce la tron pe Lodovic al XIII-lea.

 

Rămânem în același cadru, 1643, la moartea regelui menționat mai sus, Lodovic XIII și urcare pe tron a regelui Lodovic XIV, sub regența mamei sale, Ana de Austia. Intrăm aici pe tărâmul mușchetarilor, un loc al copilăriei mele, un loc pe care îl ador și acum. Partea aceea cu Ana de Austia și dragostea ei nebună față de Ducele de Buckingham, cardinalul care țesea mereu intrigi, apoi regina îndrăgotită de un răspopit devenit mușchetar. Oricum niște povești superbe pe care le recomand oricui.

 

Mergem în Anglia anului 1769 să notăm un imens pas al medicinei și anume primul vaccin contra variolei, făcut de medicul Edward Jenner. În vederea salutării acestui extrem de mare lucru aș spune să continuăm acest lucru și să nu ne uităm în gurile care se deschid de plictiseală, sau și mai bine cu scopul de a fi băgate în seamă. Îmi amintesc un discurs foarte radical al unui medic de la spitalul de copiii, care povestea groaza prin care trec copiii nevaccinați atunci când se îmbolnăvesc. Trebuie să înțelegem că mereu pot exista excepții și reacții diferite, se poate chiar să apară probleme grave din lucruri banale, dar asta nu înseamnă că imediat trebuie să generalizăm.

 

Merg un pic mai departe, anul 1948, când evreii din Palestina au format statul Israel și au declarat independența. Aici vroiam să ajung, pentru a sublinia cea mai importantă știre a zilei din punctul meu de vedere și anume protestele violente din fâșia Gaza. Este de prisos să mai amintesc că începând cu anul 1948 au existat violențe continue acolo, iar acum, în momentul în care președintele SUA hotărăște mutarea ambasadei în Ierusalim, cu atât mai mult. Mulți consideră că Donald Trump face istorie în aceste momente, deoarece este primul care ia hotărâre să intervină tranșant în acestă problemă. UE în totalitate scârbită de această decizie și a dorit boicotarea decizie, însă nu s-a ajuns la un vot unanim. De data aceasta România nu merge după ordinele Germaniei, ci după cele ale lui Trumpi și este la ora aceasta o țară rebelă. Foarte ciudat, căci nu a mai fost de mult așa ceva. Acum o fi bine sau o fi rău, rămâne de văzut. Ceea ce este de notat deocamdată este faptul că discutăm despre 52 de morți și 2000 de răniți.

 

Ne auzim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *