Hai să stăm de vorbă despre grăsimi. Suntem speriați de ele, nu? Mai ales cei care se luptă cu kilogramele în plus. Când auzim grăsime, deja mintea noastră merge spre ceva nesănătos. Mai mult de atât, în ultima vreme se merge pe ideea că nu avem nevoie de grăsimi, că trebuie să facem tot posibilul să le excludem din dieta noastră. Dar oare chiar așa este? Hm?
Ei bine, pare-se că nu prea. Grăsimea joacă un rol extrem de important în organism. Grăsimea înseamnă energie, asigură aportul necesar de câteva vitamine: A, D, E, K, susține sistemul imunitar, menține temperatura adecvată a corpului, susține sistemul imunitar șiiii ajută procesele cognitive. Grăsimea face parte din compoziția mielinei, stratul care înconjoară celulele nervoase și ajută la transmiterea semnalelor electrice.
În concluzie, cine are treabă cu creierul și cu procesele sale cognitive, are treabă și cu grăsimea.
Dar dacă sunt atât de bune, care-i problema cu grăsimile atunci? De ce se duce un război atât de dur împotriva lor? Ei bine, trebuie să spunem că sunt grăsimi bune și grăsimi NeBune – haha, glumesc!
Nu, sunt grăsimi saturate, cele care sunt recomandate pentru noi și anume mononesaturate care se găsesc în avocado, măsline, nuci, grăsimile polinesaturate care se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, tonul, macroul, dar și în semințele de in, de exemplu și nuci.
Și acum cu grăsimile NeBune, cele trans și cele saturate. Consumul lor crește nivelul colesterolului, crește riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a inflamației în organism.
Grăsimile trans sunt cele care trebui evitate și se găsesc în margarine, patiserie și tot soiul de produse care se găsesc prin magazine, absolut la fiecare pas, snacksuri, chipsuri, fast-food, adică mâncarea zilelor noastre. Practic este vorba despre produsele artificiale. Grăsimile saturate, în schimb, ar trebui consumate cu moderație, așa cum ar fi carnea roșie, brânzeturile, untul, uleiul de cocos și uite așa. Adică trebuie mers ușurel cu ele.
Sigur că întrebarea este ce înseamnă moderație, sau cel puțin întrebarea mea. Tot aud despre asta, se poate dar nu prea mult, e bun, dar nu prea, adică este dar nu chiar. Și e normal că suntem confuzi, am trecut de la margarină peste tot, la grăsimi niciodată, deloc, pentru că au prea multe calorii și dacă au prea multe calorii, nu au cum să mă ajute să pierd din greutate.
O să povestim noi, într-un alt articol despre moderație, cine e ea și cum se utilizează. Azi suntem cu grăsimile. Am simțit nevoia să vin în apărarea lor, căci sunt demonizate de dietele din lumea noastră. Am explicat, sunt mai multe feluri de grăsimi, unele cu adevărat nu au niciun beneficiu pentru noi, au doar norocul că arată bine, miros bine și sunt frumos colorate. Altele sunt cât se poate de importante pentru noi, pentru creier, pentru hormoni, pentru buna noastră funcționare.
Dar, câte grăsimi trebuie să consumăm? Vorbim despre varianta lor bună, bineînțeles. Vorbesc aici despre omul obișnuit, despre care se spune că ar trebui să aibă în dieta lui zilnică între 20 și 30% grăsimi. Sigur că totul depinde de câtă mișcare face omul, pentru sportivi este altceva, de exemplu, dar și de numărul de kilograme, când vorbim despre obezitate vorbim și despre creșterea acestui procent.
În orice caz, subiectul merită studiat un pic înainte de luarea unei decizii.