[rainmaker_form id=”578″]
Acesta trebuia defapt să fie primul meu articol, sau măcar primul din categoria călătorii, căci a fost prima mea călătorie serioasă, documentată și așa mai departe, însă am preferat să scriu despre Rusia mai întâi ( http://slashacudetoate.eu/despre-rusia ; http://slashacudetoate.eu/moscova ; http://slashacudetoate.eu/sankt-petersburg-1 ; http://slashacudetoate.eu/sankt-petersburg-a-doua-parte ), deoarece erau prospete informațiile în minea mea, dar acum trebuie neapărat să discutăm despre Florența.
Un loc absolut superb, foarte liniștit, a fost un loc extrem de plăcut pentru vacanță, chiar dacă a fost scurtă, însă cred că este și un loc superb pentru a trăi acolo.mi-am dorit extrem de mult să merg acolo, având o mică obsesie pentru renașterea italiană și mai ales pentru familia de Medici. Este un loc liniștit, capitala regiunii Toscana, cea mai frumoasă zonă a Italiei.
Este un oraș roman, deci pe bune calci pe istorie, vrei nu vrei, fiind unul dintre cele mai importante orașe din Europa secolelor 14-15, leagănul Renașterii și ale multora dintre inovațiile respectivei perioade. Totul s-a născut datorită sistemului bancar dezvolat de către familia Medici. Aceștia i-au susținut pe regii engleziîn războiul de 100 de ani și apoi au devenit susținătorii financiari ai papalității.
Cosimo de Medici, știut azi ca și Cosimo cel bătrân pune bazele acestui sistem foarte important, de asemenea intră în alianță cu imigranții, oferindu-le suportul financiar necesar, primind în schimb forță de muncă. Acesta le-a recomandat membriilor familiei sale să fie cât mai umili posibili și să încerce să nu iasă în evidență, însă o dată cu trecerea timpului aceștia au devenit din ce în ce mai puternici și mai implicați în viața politică a orașului.
Familia de Medici a luptat continuu, ba cu alte familii care își doreau superioritatea cum au fost mai întâi Albizzi și mai apoi Pazzi, ba cu puterea politică și religioasă ce s-a întors împotriva lor în momentul în care influența lor era prea mare, ba cu diverși isterici religioși cum a fost Giorolamo Savanarola, un călugăr plictisit căruia i se părea că totul devine pre libertin. Yac, am refuzat să vizitez mănăstirea stimabilului, căci din vina sa cine știe câte opre de artă au fost distruse într-un așa zis bonfir-ul vanităților. Extrem de interesant este faptul că în secunda în care a început să deschidă gurița despre bogăția papei și a conducerii bisericii a fost ars pe rug pentru erezie. Ha ha ha!
Începând cu Lorenzo de Medici, intitulat și Lorenzo Magnificul a început protectoratul artei. Și-au început carierele artiști precum Michelangelo, da Vinci, Botticelli și mulți alții. Fratele lui Lorenzo a fost asasinat de către familia Pazzi în 26 aprilie 1478; Lorezno a fugit să își răscumpere libertatea și după trei luni în care nu s-a știut nimic despre el s-a întors glorios și i-a pedepsit pe asasinii lui Giuliano. De asemenea l-a adoptat pe fiul ilegitim al acestuia, pentru că avea nevoie de cât mai mulți moștenitori.
Verii Giulio și Giovanni de Medici sunt alungați din Florența la instaurarea Republicii, unde vom găsi un nume cunoscut și anume Niccolo Machiavelli, politician care a încercat atunci să scape de această familie puternică. Ei, cam asta este atunci când multă lume îți datorează bani, mai ales atunci când Biserica îți datorează bani, așa cum s-a întâmplat și cu Cavalerii Templieri, care au dispărut peste nopte în focurile rugurilor și o dată cu acest eveniment au dispărut și datoriile papei și a regelui Franței.
Din fericire însă aceste lucruri nu s-au întâmplat cu familia de Medici, pentru că cei doi veri aflați în exil au avut alături de ei un papă ce a fost dornic să îi ajute, așa că s-a întors glorioși în Florența unde Republica a căzut. Cei doi vor ocupa pe rând scaunul papal.
Cosimo I și apoi fiul său Ferdinand au fost printre ultimii membrii faimoși ai familiei, intitulați mari duci de Toscana au luptat cu Inchiziția atunci când aceasta a dorit să îl ardă pe rug pe Galileo Galiei. Au reușit ca acest lucru să nu se întâmple și i-au salvat viața, însă nu au reușit să îl lase să fie ascultat în continuare și să nu fie în continuu pericol.
În secolul 18 această dinastie ajunge la final, însă tot ce au reușit să construiască în acest timp nu o să dispară niciodată, așa că această dinastie și-a câștigat locul în nemurire, iar Florența este un oraș superb, plin de artă și de cultură. Vom numi mai jos câteva dintre obiectivele care pot fi vizitate:
Santa Maria del Fiore – domul din Florența, o cosntrucție efectiv spectaculoasă și superbă, a cărui cupolă a fost o inovație a arhitetului Filippo Bruneleschi, ce reîntrunește stilurile renașterii, medievale și baroque. Din cupola sa se poate vedea întregul oraș.
Râul Arno și Ponte Vechio, cele două subliniază relația iubire-ură, comerț-inundații, deci ideea de extreme care au nevoie una de cealaltă, relația de coexistență.
Biserica San Lorenzo, este biserica familiei Medici, unde se află și mausoleul acestora, mormintele fiind superbe, mai ales cele construite pentru Lorenzo Magnificul și fratele său asasinat de către cei doi fii ai acestora, cei doi papi. Aceste morminte au fost cosntruite de către Michelangelo.
Galeria Uffizi este uul dintre cele mai mari muzee de artă ale lumii, cu o grămadă de nume sonore și de lucruri superbe. Numai că trebuie câteva zile pentru a putea vedea totul așa cum trebuie,
Palazzo De lla Signoria și anume primăria actuală, fosta prefectură, este locul care a fost martorul unor decizii istorice ale orașului și ale lumii: Dante Aligheri este trimis în exil, familia Pazzi este spânzurată de gemurile acesteia ca pedeapsă pentru atacul împotriva Medici, piața din fața ei a fost locul Bonfaierului Vanităților, iar în fața se se află din anul 1504 vestita statuie David, care a fost creeată ca și simbol al democrației.
Pallazo Vechio, fosta primărie și actualmente muzeu de artă.
Basilica Sf. Cruce, o clădire superbă, locul de odihnă a mai marilor care au făurit istoria Florenței, printre care Dante, Galileo, Michelangelo, dar și alții cum ar fi mama și sora lui Napoleon. Oricum numai numai de nume se găsesc acolo.
Muzeul Galilei este iar extrem de interesant de văzut, fiind muzeul dedicat științei și a tuturor descoperirilor nășite de familia Medici din astrologie, cartografie, anatomie, optică.
Palatul de Medici este o frumusețe pe un deal de unde se poate vedea întregul oraș. Mi-a plăcut în mod deosebit deoarece se vede de la distanță că discutăm despre o familie creștină, ce a avut cardinali, preoți și chiar doi papi, pentru că întregul palat este plin de statui cu zei, deci, da.
Este cu adevărat un oraș superb care merită vizitat, mai ales pentru că este exrem de liniștit și de încântător.
Urmează Veneția, pe care deși am văzut-o deja doresc să o revăd și desigur Milano.
Ne auzim!
Comments
Hi there! Such a great post, thanks!