Familia Borgia de Christopher Hibbert-recomandare

241624115 921086715465199 8698659677123217291 n - Familia Borgia de Christopher Hibbert-recomandare

Familia Borgia de Christopher Hibbert este o carte cât se poate de interesantă. Mereu am avut o pasiune pentru familiile Medici și Borgia, iar această carte mi-a completat cunoștințele. Papa Alexandru al VI-lea era un tip care se pricepea la petreceri și la femei, asta este clar.

Era familist, își iubea foarte mult copiii și familia, lucru neobișnuit pentru o față bisericească de rangul lui, nu? Îi plăceau bijuteriile, bogățiile și arhitectura, dar mânca mereu puțin, spre disperarea cardinalilor.

Cu siguranță nu voiai să-ți faci dușmani prin familia Borgia, în mod deosebit nu era cazul să te legi de papa și de fiului lui, Cesare, un personaj arhidiscutat până în zilele noastre. Mi-a plăcut că în această carte, Lucrezia Borgia nu a mai fost prezentată ca un personaj negativ cu sticluța de otravă în buzunar, așa cum eram obișnuită. Se pare că a fost o femeie diferită de modelul prezentat în acele timpuri și asta i-a adus pe cap o sumedenie de recenzii negative.

Am aflat lucruri noi, de exemplu nu știam că unica fiică a Lureziei s-a călugărit și a devenit stareța mănăstirii preferate de refugiu a mamei sale și că stră-stră nepotul papei a fost canonizat, ce chestie!

Citind despre întâmplări de pe la 1300 și mai apoi 1400 m-am simți la fel ca în zilele noastre. Aceleași circuri politice interminabile și păruieli nebunești, doar că nu erau în guvern și parlament, erau în biserică și pe alocuri la tron. Ce este erezie și ce nu, ce este conform cu regulile biserici și ce nu, dar mai ales dacă nu ne place o regulă, atunci o schimbăm. Comparația m-a distrat de minune.

Și pe atunci oamenii săraci erau adevăratele victime, ca și acum. Marii conducători erau adepții unei vieți pline de bogății, a unor mese și locuințe extravagante, ca și acum. Genial! Până și faptul că anumite evenimente din acele vremuri s-au anulat din cauza cazurilor de ciumă, mi-a adus aminte de vremurile noastre. Vă pot spune că mi-a plăcut la nebunie și că se găsește aici:

 Ps: Mă bucur să aflu că omenirea nu s-a schimbat de la 1400 până acum, cu această carte în mână am simți că citesc știrile de ieri 😊

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Familia Borgia de Christopher Hibbert-recomandare
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *