Somnul este un fenomen cât se poate de bizar pentru omenire, fără el nu putem supraviețui și cu toate acestea, atunci când ne lăsăm pradă lui, suntem vulnerabili. Nu ne putem apăra, nu existăm în lumea noastră obișnuită, nu avem niciun control și atunci, ce înseamnă asta? Din punctul meu de vedere înseamnă că trebuie să acceptăm că există lucruri în acest univers asupra cărora nu ar trebui să intervenim. Somnul este unul dintre ele, asta e clar. De ce trebuie să dormim? Ei bine, nu știu, dar e clar că nu putem fără. Și atunci mai bine ne gândim cum să optimizăm această funcție.
Somnul ne ajută trupul să se odihnească și să-și revină, dar ne ajută și creierul să se dezvolte frumos. Nu doar atât, dar influențează și procesul de învățare și ne îmbunătățește abilitățile și creativitatea. Când nu dormim bine, sau nu dormim suficient, ajungem să fim impulsivi, nervoși, agitați, ba chiar putem dezvolta anxietate și depresie. Avem nevoie de un somn odihnitor, care să ne ajute să ne dezvoltăm și să mergem mai departe, în versiunea noastră cea mai optimă.
Nu doar atât, somnul ne ajută să ne vindecăm. Ați observat că atunci când suntem bolnavi, organismul nostru obosit ne împinge să dormim mai mult? Hm, cred că el știe mai bine ce are de făcut și ar trebui să-l ascultăm. Așa vom reuși să ne refacem și să dăm ocazia unui organism care se luptă din toate puterile să treacă peste boală, să se odihnească, să ia o pauză.
Omul modern întâlnește o mulțime de stimuli la fiecare pas, informația ne bombardează din toate părțile, iar memoria noastră are nevoie de timp să pună totul la loc, pentru ca noi să putem accesa tot ce este necesar. Somnul este cel care intervine și în acest procedeu, bineînțeles, este momentul memoriei să facă curat și să pună totul la loc.
Copii au nevoie de mai mult somn decât adulții și asta pentru că procesul de creștere este intens, consumă o mulțime de resurse. De asemenea ei învață foarte multe lucruri noi, într-un timp foarte scurt și au nevoie de pauză pentru a se putea concentra mai bine.
Somnul este cât se poate de important, asta am înțeles cu toții, dar ce ne facem atunci când nu putem dormi? Ei bine, insomniile au mai multe cauze și fiecare dintre ele ar trebui rezolvată pentru a ajunge la un somn odihnitor care să ne ajute.
Sigur că pot exista factori fizici care să ne împiedice să dormim, de la boli, dureri, unele tratamente, tulburări hormonale, anumite substanțe și așa mai departe. De aceea este bine să vedem un medic cu care să discutăm despre această problemă, atunci când ne cauzează probleme de lungă durată. Dar există și factori emoționali, stres, gânduri negative care ne inundă creierul și nu ne lasă să trăim în pace, amalgamul de probleme și decizii cu care ne confruntăm poate să fie dezarmant. Tot ce este mai rău pe lume și în viața voastră nu vă lasă în pace atunci când vă întindeți în pat? Absolut firesc.
Totuși, putem face ceva? Altfel riscăm să devenim epuizați, să nu ne mai putem concentra, să nu mai putem recupera odihna de care trupul și mintea noastră au atâta nevoie. Locul de somn trebuie să fie relaxant, avem nevoie de activitate fizică, ea ne poate ajuta să adormim mai repede și să ne odihnim mai bine. Ne-ar ajuta și dacă am porni spre somn gata relaxați, de aceea poate este bună o baie sau un duș înainte, lectura unei cărți frumoase, dar dacă se poate lectură, nu studiu, care să ne poarte spre o lume minunată, evitarea meselor grele înainte de culcare, pentru ca organismul să nu fie ocupat cu digestia și să apuce să se liniștească..
Sigur că sfaturile sunt generale, însă fiecare dintre noi trebuie să-și găsească propriul drum. Eu sunt prietenă bună cu somnul, mereu am fost și atunci când ceva mă împiedică să dorm mă transform destul de repede într-un personaj sinistru.
Cu toate că somnul meu este bun și mă odihnesc cum trebuie, nu tot programul meu este ca la carte. De exemplu se spune că trebuie evitate antrenamentele grele seara, dar eu atunci am mai mut spor și mă obosesc atât de mult încât adorm mai repede. Un alt lucru notat la carte este faptul că adulții ar trebui să evite somnul de după-masă, însă eu știu multe persoane care dorm bine noaptea, chiar dacă se odihnesc un pic în timpul zilei. De aceea spun că fiecare dintre noi trebuie să găsească rețea perfectă pentru el.
Sigur că pentru anumite probleme există și medicamente, dar ele trebuie să fie recomandate de specialist, ne mai putem ajuta și de ceaiuri, natura oferă multe soluții, iar eu am o soluție mai puțin convențională pentru cei care se simt mai curajoși. Am încercat pe piele mea, de aceea și vreau să vorbesc despre criosaună, terapia prin frig. Eu am făcut douăzeci de ședințe și m-am simțit absolut fantastic, iar somnul a fost extraordinar. Organismul este expus la o temperatură de -180 de grade, între unul și trei minute, între-un mediu gazos. Este frig, da, dar este mai ușor de suportat decât un duș rece. Și apoi reacția organismului este fenomenală, am avut mai multă energie, am dormit mai bine, de aceea și recomand cu drag. Am mai observat și faptul că excursiile în aer liber, mai atunci când vremea de afară este un pic mai rece, mă ajută să dorm și mai bine, dar asta este o informație destul de bine cunoscută.
Aștept cu drag să vină ninsoarea, aerul de iarnă este un somnifer puternic. Când sosești de afară, la căldura casei și te așezi în pat, cu obăjorii reci și roșii, momentul în care îți simți ochii grei, începi să adormi, dar încă ești conștient, este atât de plăcut și de greu de descris încât am să mă las păgubașă.
În încheiere vreau doar să mai prezint o carte tare interesantă, Despre somn de Matthew Walker, ne vorbește despre importanța somnului din punct de vedere medical, psihologic, ne spune cum să ne îmbunătățim odihna și ce se întâmplă cu noi când punem somnul pe locul doi. Ea se găsește aici: