Despre Rusia, visul meu

DSC00962 225x300 - Despre Rusia, visul meu
Tronul din Palatul de Iarna. Sankt Petersburg

Sunt încă în Rusia și m-am apucat să notez aici câteva cuvinte, deși am zis ca nu o să mă apuc decât atunci când ajung acasă, pentru a putea scrie în liniște și concentrare, dar nu am mai avut răbdare. S-a încheiat practic vizita mea aici, pentru că a mai rămas doar drumul către aeroport. A fost visul meu să ajung aici, deși toată lumea o critică și o face în fel și chip.

Nici nu știu ce să spun sincer, deoarece sunt fascinată. Este puțin spus. Am avut mereu o pasiune pentru Rusia și pentru cultura slavă, dar am vrut să ajung aici pentru că am citit despre o mulțime de locuri minunate de vizitat, dar și pentru a vedea cu o ochii mei răul ăsta despre care am auzit de când mă știu.

Se va spune despre mine că sunt subiectivă, dar am cercetat cu atenție, iar cine nu mă crede să vină să vadă. Totul este mare și bogat, cred că șapte zile am mers pe aici numai cu gura căscată, căci așa ceva nu mi-am putut imagina cu toate cercetările făcute. Totul este o bijuterie, peste tot este artă și cultură.

Ei sunt pe principiul, nu contează cine a construit, important este că acum ne aparține nouă, deci ne îngrijim, refacem, avem grijă. M-a frapat diferența de gândire. Dar pe acest principiu, dacă fiecare regim distrugea ceea ce a clădit precedentul, acum nu mai aveam nimic; nici unii dintre noi.

Sunt uniți, sunt veseli, foarte bine îmbrăcați, parfumați, eleganți, au niște mașini superbe și nu mă refer la mașini de fițe, concepute pentru piste și aere, ci la mașini adevărate. Au niște drumuri de îți cad plombele, nu am văzut o gropiță măcar. Au poduri, cu sutele, peste niște ape superbe. Am mers în croazieră două ore și am căutat un pet, o pungă, o mizerie…nimic. Străzile sunt extrem de curate iar ei sunt foarte mulți, dar nu distruug, ci păstrează. Am întrebat pe aici cum naiba este atât de curat; răspunsul a fost, dar cum altfel să fie?!

Toată ziua trec mașini care curăță străzile și trotuarele, este plin de muncitori care se ocupă de verdeță, de parcuri și de tot ce înseamnă curățenie.

Foarte interesant este faptul că sunt extrem de mulți, dar cu toate astea este ordine și culmea pe străzi nu stă armata cu pușca în spate, așa cum se poartă în Europa, dar nu este dezastru. Lumea ieșea din cluburi dimineața, aburindă de alcool și distracție, dar nimeni nu dădea cu piciorul. M-a uimit și m-a frapat.

DSC00857 300x225 - Despre Rusia, visul meu
Palatul de Iarnă

Este un imperiu cu adevărat și nu am crezut că există ceva atât de mare și de frumos. Nu discut politică, nu deschid moderna discuție din țărișoara noastră, căci încă sunt aici, departe de toate. Și încă am gura căscată puternic.

Întrebați rușii de rând dacă sunt fericiți, răspunsul a fost da. Nu am văzut cerșetori și nici animale abandonate peste tot. Discut despre Sankt Petersburg, oraș care are locuitori cât județul Brașov. Spun rușii că dacă muncești, te descurci.

DSC01063 300x225 - Despre Rusia, visul meu
Vedere din camera de hotel. Sankt Petersburg

Am stat la niște hoteluri atât de mari încât m-a luat amețeala când am ridicat privirea să le văd în întregime. Totul este o industie, mă gândeam doar ce înseamnă ca bani să întreții toate aceste clădiri imense, poduri, parcuri, statui, drumuri, transport în comun. Apropo de parcuri, oamenii sunt bolnavi cu spațiile verzi, care sunt multe, multe, totul este verde și miroase a liliac.

Lângă Sankt Petersburg se construiește un oraș universitar. Adică nu că este acolo un oraș, care are universitate și cămin, ci un oraș separat doar pentru studenți și chiar unul mare. Președintele Franței se afla în vizită cazat în palatul congresului, frumos în afara orașului.

Peste tot erau poze cu minunatele lor palate distruse în proprții imense de cel de-al doilea război mondial, nici nu mi-a venit să cred cân am văzut că totul era ruinat. Au recosntruit tot, au pus mâna și au făcut la loc. Își respectă țarii și le respectă munca.

Am auzit cel mai interesant lucru și anume că biserica ortodoxă rusă a dat bani statului și dă în continuare pentru reconstrucții și pentru drumuri. Mi s-a făcut rău un pic.

Știu ce mi se va spune după acest articol, că sunt, că fac, că dreg, că Români, că Ardealul, că aia și cealaltă. Vă doresc doar să veniți aici, căci așa de bine ne pricepem la dat din gură de nu se poate, la altceva mai greu. Mă gândeam ce ar însemna pentru noi o linie de metrou atât de mare, făcută cu vitralii și marmură și pietre prețioase și cam cât ar rezista. Am făcut o poză într-un parc unei bănci și coșului de gunoi…ca să nu mai spun că fiecare coș de gunoi din imensitățile astea de orașe au sac înăuntru.DSC01166 300x225 - Despre Rusia, visul meu

Ca să închei, aș vrea să spun că am obsevat o mare diferență între cele două mari orașe ale lor. Sankt Petersburg este un oraș nobil, frumos, oamenii sunt mai veseli, mai tineri, toți vorbesc engleza, te ajută, te descurci, iar ca arhitectură, totul este o bijuterie. Moscova este capitală și se vede lucrul acesta de la distanță. Oamenii sunt mai alertați, nu cunosc engleza și este mai greu să te descurci. De asemenea arhitectura este distinctă, regimul socialist și-a pus mai putenic accentul aici și de asemenea arhitectura modernă este proeminentă.

Pe de altă parte, Rusia se pregătește de campionatul mondial și totul vuiește de nerăbdare să primească lume care să o admire.

Mă bucur tare mult că am ajuns aici și am văzut cu ochii mei, ceea ce mintea mea nu își putea imagina. Am pregătit poze și am strâns materiale pentru mai multe articole, acesta a fost legat doar de părerea mea personală care mi-a stat pe suflet. Sper ca următoarele articole, informații, istorie și poze de la fața locului, toate legate de Rusia și de personajele ei să vă încânte.

Plec spre casă, ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Despre Rusia, visul meu
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *