Despre Mesagerii ploii de Ismail Kadare

bun 1 - Despre Mesagerii ploii de Ismail Kadare

Mesagerii ploii, de Ismail Kadare, Humanitas, 2019, traducător Marius Dobrescu.

„În închipuirea lui, câmpia Kosovei se întindea până hăt-departe, cu morții ei nenumărați, iar Murad Han călărea liniștit printre ei, în amurg… Trebuia să destrame imaginea aceea, s-o șteargă din memorie pentru totdeauna, altfel avea să înnebunească.„

  Am pus mâna pe „Mesagerii Ploii„ din greșeală. Apoi m-am documentat și am aflat că Ismail Kadare este un scriitor albanez de excepție, cu multe titluri bune. Mi-a plăcut foarte mult cartea, care deși scurtă, prezintă o poveste complexă. 

  Nu este o carte de istorie, însă pentru cei pasionați de subiect este cu atât de mai interesantă. Pentru mine a avut de toate. Sunt descrise scene de luptă a turcilor cu albanezii, în Evul Mediu și apar o mulțime de personaje interesante, o grămadă de probleme ale acelor vremuri apuse pentru noi. 

  Cum este lumea unor cadâne, care era presiunea unui pașă, ce trebuia să scrie un cronicar turc în condițiile în care totul era incert, cât de trist putea să fie să greșești cu vorbele din poziția de astrolog și multe alte aspecte extrem de interesante. 

  Tabăra turcească este pusă în prim plan, ceilalți sunt în fundal, ascunși în cetatea pe care o apară cu prețul vieții. Marele erou al rezistenței albaneze, Gjergj Kastrioti, poreclit de către turci Skenderbeg, apare ca o fantomă răzbunătoare pe tot parcursul acțiunii. 

  Mi-a plăcut foarte mult, o carte extrem de reușită și cu siguranță am să încerc și alte titluri ale domnului Ismail Kadare. 

„Mă tem de oameni obișnuiți la înfățișare„

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Despre Mesagerii ploii de Ismail Kadare
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *