Arta de a trăi fără știri de Rolf Dobelli

12057069 IGFM 780x1210 - Arta de a trăi fără știri de Rolf Dobelli

„Știrile nu pot răspunde marilor întrebări existențiale. Nici măcar celor mici.”

 În ziua de azi știrile sunt peste tot, se lovesc de noi chiar și ajungem să deschidem urechile în fața lor, ba chiar ne putem trezi că luăm tot soiul de decizii bazate pe ceea ce am auzit. Dar știrile ne aduc de fapt informații de care avem nevoie?

  Autorul este de părere că atenția noastră este captată de povești palpitante, șocante, izbitoare, care nu ne aduc niciun folos, iar eu sunt complet de acord cu el. Aflu niște chestiuni și ajung să mă întreb cine sunt persoanele respective și de ce trebuie eu să știu informații despre viața lor. Ajung la concluzia că nu au făcut nimic izbitor la viața lor, sunt doar mondeni, cred că se spune și mă enervează. L-a enervat și pe autorul acestei cărți și asta ne-a apropiat. 

  Vorbește despre campaniile electorale și despre faptul că se discută tare mult despre promisiuni, nu despre reușite. Votăm cu sufletul, nu cu minte, ne place x-lescu pentru că ni se pare asemănător nouă, chiar dacă nu ne dăm seama și atunci politica ține și dânsa tot de monden. Corect. 

  Se întâmplă de fapt asta: „Ne comparăm cu oameni care nu au nimic, dar absolut nimic de-a face cu noi.” Ni se pare normal să avem o părere despre orice și despre oricine, fără să ne gândim dacă chiar este necesar și util la ceva, ba chiar dacă cumva avem elementele necesare formării unei opinii cât de cât obiective. 

  Am testat un pic teoriile autorului și am încercat să urmăresc știrile. A rezultat o muncă grea și neplăcută, cu utilitate extrem de scăzută. Am rezonat foarte puternic cu cartea, mai ales în această perioadă în care știrile au devenit periculoase, ba chiar otrăvitoare pentru noi. 

  „Nu există știre suficient de importantă să nu puteți trăi fără ea. o singură carte bună este de o mie de ori mai valoroasă decât un munte de știri.” Aș completa faptul că o știre extrem de importantă va ajunge într-un fel sau altul la urechile noastre. De asemenea ar trebui să fie o diferență între știre și informație. 

  Nu mai vreau să mă lungesc, cred că este o carte cu idei tare bune, mai ales în zilele noastre și se găsește aici:  

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Arta de a trăi fără știri de Rolf Dobelli
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *