Armistițiul Primului Război Mondial, săracul

Am primit cu capul plecat niște observații legate de faptul că nu am notat cu un articol data de 11 noiembrie 2018. Așa este, nu neg, ar fi trebuit, așa aveam de gând. Am stat și m-am gândit și m-am răzgândit, ba mai mult am început un articol pe care mai apoi l-am șters. Până la urmă am zis să scriu rândurile astea din pură frustrare. Se spune că tensiunea pe care o ținem în noi este catastrofală și poate provoca o sumedenie de boli, căci este o energie negativă puternică. Și pentru că nu vreau nici să urlu și nici să provoc felurite daune, prefer să scriu. Așa că se pare că voi face o întreagă serie intitulată săracii. După România săraca ( http://slashacudetoate.eu/saraca-de-ea ), a venit Brașovul săracul ( http://slashacudetoate.eu/brasovul-saracul-de-el ) și acum este rândul Armistițiului din primul război mondial, săracul.

Mi-a fost rușine să scriu despre centenarul marelui armistițiu, căci acest popor al nostru este efectiv pe nicăieri. Nu spun îmi este rușine că sunt român, vorbă vehiculată cu nesimțire tocmai de cei ce măcăne cel mai tare și cel mai des, de cei ce sunt veșnic nemulțumiți și au senzația că debordează de patriotism. Îmi este rușine de comportamentul poporului nostru, mai ales în zilele pe care le trăiesc.

Să spun totuși de la început, 11.11.1918 ora 11, ia sfârșit Primul Război Mondial. Hai să o luăm altfel, este un eveniment de o importanță extraordinară, căci acest prim război mondial a schimbat lumea pentru totdeauna iar ceea ce știm noi azi are o mare legătură cu ceea ce a fost atunci. Consider Primul Război mai important din punct de vedere al schimbărilor pe termen lung decât cel de-al doilea. Multe destine au fost făurite atunci.

Rusia s-a schimbat definitiv prin căderea Romanovilor și venirea la putere a bolșevicilor și împreună cu ea o lume întreagă, repercursiunile le-am simțit și noi mai târziu, Polonia și-a câștigat atunci independența, a luat sfârșit Imperiul German, s-a prăbușit monarhia habsburgică și desigur nu în ultimul rând pentru noi a însemnat Marea Unire. Deci lumea s-a schimbat cu adevărat, mare parte din acele schimbări fiind vizibile și azi.

Discutăm despre un prim conflict de o astfel de proporție, unde au participat 70 de milioane de militari, au murit 9 milioane de militari și 7 miloane de civili și a lăsat un număr impresionant de răniți, invalizi, familii distruse, fără locuințe, fără viitor, a fost un carnagiu fizic și psihic. Povestea și istoria acestui război se găsește scrisă în multe cărți și documentare și tot ce vreți așa că nu am să stau eu aici să îmi dau cu părerea, voi merge direct la sfârșit

Armistițiul s-a semnat la orele 5 dimineața, într-un vagon de tren în Franța ( în același vagon de tren Germania a silit Franța să își semneze capitularea în cel de-al doilea război mondial, o spun ca dovadă că istoria nu se iartă și nu uită), dar ordinele date pe fronturi au stârnit confuzii, dar și frustrări așa că s-au continuat luptele. Au mai murit după semnarea armistișiului încă 3000 de soldați și au fost răniți încă 6000. S-a tras ultimul glonte la 10:59 și așa a murit ulimul soldat pe frontul primul război mondial.

Lucrurile s-au schimbat pentru totdeauna, iar frustrările marilor state ce au pierdut acest prim conflict au luat din nou ființă în cel de-al doilea. La 100 de ani de la semnarea armistițiului toate țările participante au făcut un mare caz din asta, s-au strâns împreună marii lideri ai momentul, au fost acolo, în Franța, la comemorare, urmașii celor pierduți în lupte au adus omagii, portretele soldaților au fost făcute pe plajă, s-au făcut statui și fiecare cum a știut, așa cu toate ipocriziile și falsitățile politice de care putem fi cu toții acuzați, dar s-a marcat un moment important și pierderea a milioane de vieți. Trecând peste politică, undeva a fost ceva, pentru omul de azi. Și cel mai mic fior este de notat.

România freamătă și ea, este înnebunită cultural și nu numai, căci vineri urmează să celebrăm black friday, reduceri peste reduceri se arată la orizont și trebuie să fim pregătiți pentru asta.

Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *