Adio Prima Școală Românească!

prima scoala romaneasca - Adio Prima Școală Românească!

 Este minunat cu paștele, cu rugăciunile, cu mesele exagerate, tradiționale de sărbători. Foarte frumos. Este bine și cu sărbătoarea junilor din Duminica Tomii, cu primarul care este june de onoare și cu tot. Este bine și cu sprijinirea Franței după incendiul de la Notre Dames. Doamna Firea a donat, firme românești au donat. M-am bucurat. Acum citesc un articol care ne spune că muzeul Prima Școală Românească este în mare pericol să se închidă din lipsă de vizitatori, iar catedrala Sfântul Nicolae, ctitorie a lui Neagoe Basarab, locul unde Nicolae Titulescu este îngropat a început să se dărâme.

 Sunt profund impresionată de primar, despre care am aflat că este o minune care salvează orașul Brașov. Asfaltul turnat în fiecare an pe aceleași străzi, sensurile giratorii și lalele sunt minunățiile acestui oraș. Și ne închinăm cu drag și spor. Cetățuia stă închisă și gata să se dărâme peste noi. Muzeele noastre sunt aproape inexistente, iar „brașovenii„ nici nu știu măcar unde se află.

 Dar mijlocul orașului va găzdui un nou mastodont, un fantastic mall, care va fi plin ochi. Pentru că asta este ceea ce contează pentru noi și desigur pentru conducătorii noștri. Nici nu sunt atât de supărată pe ei, deoarece sunt după chipul și asemănarea noastră.

 Credincioșii își rup gâtul să se închine, să se târâie în genunchi și să umple buzunarele popilor. Un nea cu sutană ajunge să fie operat și are cutia milei în biserică, în timp ce a primit casă și mulți bani. În tot acest timp ctitoria marelui Neagoe Basarab stă să cadă.

 Căsuțele din jurul bisericii, făcute special pentru a da un loc văduvelor și oamenilor săraci, din tradiție, sunt administrate de buzunarele largi ale popilor, căci domniile lor le-au primit moștenire.

Și morții din cimitir stau să ne cadă în cap. Să facem o petiție prin care să îi forțăm să nu o facă, să stea potoliți în groapa lor, că doar de aia i-am băgat acolo.

 Niște domni bine îmbrăcați au sosit cu domnul Titulescu, să-l îngroape acolo unde și-a dorit domnia sa. Și-au făcut campanie pe spatele dânsului, după care l-au abandonat în mizerie. Pentru că la noi așa se face.

 Mihai Viteazu intră triumfător la Alba Iulia, călare pe Breazul. Stă mărturia unirii și a românității pictura din biserică. Dar domnului Mihai îi va cădea în cap această mărturie. Și nu peste mult timp va înceta să mai existe. Se va alătura ruinelor bisericii de la Rodbav, băilor Herculane și a întregii noastre istorii.

 Sub patronajul marii biserici evanghelice vor mai pica încă ceva clădiri, retrocedate, bineînțeles, „stăpânilor de drept”.

 Sun patronajul bisericii ortodoxe, popii își scot ochii, să primească cât mai mult, iar când vor descoperi că nu mai au unde să predice, vor merge mai departe, iar noi ne vom lamenta de nu se poate.

 Vom vedea junii, o tradiție rămasă din timpurile în care românii de aici voiau să fie alături de frații lor. Dar azi pe cai stau niște oameni care nu au treabă cu nimic. Și totul este campanie electorală.

 Merg și văd locuri, toate popoarele se îngrijesc de muzeele lor, care le stau mărturie. La noi ni se prăbușesc în cap, căci nouă nu ne pasă, nu este important pentru noi.

 Avem domnalăi mulți, mari absolvenți de Șaguna și diverse. Unde sunt? Unde?

 Diaconu Coresi stă și se uită cum românii de azi aruncă totul în aer. Ce minte trebuie să ai să arunci o saltea în cimitir? Ăștia suntem.

 Luptăm pe fronturi străine, când acasă totul este pierdut, totul arde. Pe tema asta propun să facem o petiție, în care să scrie să se oprească pârjolul acesta. Să o semnăm toți și să așteptăm să vină cineva să facă ceva.

 Să vină americanii, nemții, rușii, dumnezeu să nea dea. Să ne dea gaz, să ne dea grâne, să ne repare clădirile, muzeele, istoria și în principiu să ne facă mall-uri. Să vină cineva cât noi privim cu îngrijorare cum se duce totul naibii. Să vină să ne dea și să ne facă, cât timp suntem ocupați să ne scotem ochii între noi. Unii sunt mai buni decât ceilalți. Așa credem. Dar dacă te uiți în jur îți dai seama că nu e așa. Noi lucrăm împreună, umăr lângă umăr să ne dăm foc la țară și la istorie. Acolo se vede că suntem  toți o apă și-un pământ.

 Adio Prima Școală Românescă! Poți liniștită să te destrami, căci nu avem nevoie de tine. Nimănui nu îi pasă, ești urâtă și plictisitoare. Copilașii pleacă împreună cu părinții în excursii pe afară, căci acolo este totul, pe când aici nu este nimic.

 Iar noi, brașovenii lui pește prăjit ne vom îngropa în asfaltul celui mai frumos oraș, căci pământul de îngropăciune nu va mai fi.

P.S. Mai departe vreau să spun adio operei din Cluj, pentru care nu mai sunt bani în acest oraș extraordinar al culturii, cu conducere de super eroi. Va fi acolo untold, sala de spectacole, biserici destule, deci nu va fi nevoie de asa ceva demodat precum opera. Bleah.

Și vreau să spun adio și operei din Iași, căci nici pentru ea nu sunt bani. Alt mare oraș al culturii. Acolo unde lângă Palatul Culturii stă adevărata bijuterie, mall-ul minune.

Să ne fie de bine.

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - Adio Prima Școală Românească!
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Comments

 1. Gigi

  CORECT spus ,Românul este ignorant de aici pleaca totul,nu îi pasă ,important el să fie bine ,nu conteaza cum.Din păcate .

 2. Gigi

  Corect spus ,Românul este ignorant de aici pleacă totul,nu îi pasă important ,el să fie bine ,nu conteaza cum.Din păcate ,OF.

 3. Mircea

  Înțeleg ca va pare rău de clădirile reprezentative pt istorie și cultura. E bine și normal și lăudabil. Dar de unde obsesia și ura asta fața de „popi”?? Progresista #?? Ca pare un articol împotriva Bisericii, nu o lamentare pt Prima Scoală Romaneasca. Sa ne fie cu iertare…

  1. Post
   Author
   slasha

   Fiecare are dreptul la părerea lui. Da, biserica are o mare parte din vină, la fel și autoritățile și poporul. Nu, am destule articole împotriva bisericii, acesta nu este unul dintre ele.

   1. Adnana

    Fetele bisericesti de la Sf.Nicolae intra pe poarta fara sa vada ce table penibile semnalizeaza ca acolo este prima scoala romaneasca.In stanga un kitch decolorat,in ztanga o tabla ruginita.Primaria d chioara si ea.

 4. Gafy

  Când ai fost ultima data la prima școală românească ,te întreb doar așa pentru că eu când am fist anul acesta am stat la coada ,nu știu pe ce bază îți scrii tu articolele ,dar sunt un pic cam aiurea ,plus ce treabă are primarul cu biserica ,biserica este la bor ,bor să de-a bani pentru renovare nu primăria ,cat despre prima școală românească se auto finanțează ,și ea aparține tot de biserică .când faci asemenea articole vino cu ceva argumente nu numai scri ce vrea mușchiul tău și ce crezi că da bine la un scandal

  1. Post
   Author
   slasha

   Eu nu am zis să dea primăria bani. Să fie cum spuneți dumneavoastră, să se stea la coadă, eu m-aș bucura din tot sufletul. De asemenea, sunteti liber să aveți să aveți propria opinie, la fel și eu.

  1. Post
   Author
   slasha

   Este mare păcat. Poate cu un pic de tam-tam, o mică publicitate pe ici pe colo ceva tot se rezolvă. Sunt convinsă că nici brașovenii nu au văzut toți acest muzeu, din păcate. Am scris și eu acest articol, căci altceva nu mi-a trecut prin cap să fac pentru a ajuta. Și am să scriu în continuare când vine vorba despre așa ceva, indiferent de ce sunt acuzată.

 5. Cecilia

  Am colindat țară în lung și-n lat și am văzut dezastrul și ignoranță din partea celor care ar putea să se implice, dar nu o fac. Locul lor ar trebui ocupat de români adevărați. Eu cred că mai sunt. Ciolanul e prea mare și nu cedează. În toate țările în care am fost sunt păstrate cu sfințenie, locurile și lucrurile care le amintesc de istorie.
  Adevărat la noi preț se pune pe eliminarea locurilor încărcate de istorie. Se construiesc magazine ca, străinii să ne transforme în piața lor de desfacere. Așa a crescut PIB, nu prin producție și export ci prin importuri de care piața noastră nu ar avea nevoie.
  Frumos articol ai scris, dar oamenii sunt orbiți de multe afaceri necurate și nu mai văd că ne pierdem identitatea.

  1. Post
   Author
   slasha

   Așa este, noi nu știm să păstrăm și nu vrem să ne mândim din păcate. Vă mulțumesc foarte mult pentru încurajare, contrar acuzelor nu am scris acest articol nici din dorință de scandal și nici cu alte intenții ascunse. Singura „campanie„ pe care vreau să o fac este pentru istoria noastră care de duce la vale. Nu vreau să ajungem la povestea Bisericii din Rotbav https://slashacudetoate.eu/sa-iubim-ce-este-al-nostru-18-aprilie, care a căzut de jumătate.

 6. Dorina

  Cine a spus ca nu sunt vizitatori? Sunt o mulțime, doar ca, nu se vând bilete. Banii ii bagă in buzunar. Și eu am fost și am plătit bilet de intrare dar… nu am primit nici un bilet. Ca și cum nu am fi fost, nu… Acolo opresc autocare întregi cu turiști. Dacă ar fi corecți cu acei bani ar putea face ceva pentru acel minunat lacaș de cultura.

  1. Post
   Author
   slasha

   Ok, dacă este așa, atunci de ce nu ați cerut biletul? Ne plângeam de diverse, dar participăm conștient la astfel de lucrui. De ce?! Altfel mă bucur nespus de faptul că sunt atât de mulți turiși și că opresc autocarelele acolo, cu toate că nu știu unde este acel acolo, fiind interzisă oprirea în Piața Unirii. Asta înseamnă că simpla schimbare a unei condceri corupte ar rezolva toate problemele. Desigur dacă miliardele de turiști care duc acolo nu spun nimic pentru faptul că nu primesc chitanță…. e cam greu de demonstrat, nu-i așa?

 7. Eliana Panduru

  Acolo sunt probleme nu de acum ci de acum 30 de ani.Acelasi director care intre timp a facut si teologia la …nu se stie cum ca si filologia.De 40 se ani sta in scaun de director si in tot felyl de functii pe la Cj Brasov si cine stie mai pe unde…Stie cineva ce s a intamplat cu patrimoniul judetean de Carte veche?Acolo au fost aduse carti din tot judetul ca sa putrezeasca!!!Da,nimeni niciodata nu l a intrebat nimic, oare de ce?Si sub domnia lui s a prapadit tot!!!! Cred ca se platesc bilete dar banii nu se contabilizeaza!!Daca cineva ar avea intentia sa salveze patrimonul cultural al Scheilor Brasovului ,ar putea!!! Dar cine mai e intetesat de asa ceva?!!Daca actualul director le citeste trei cuvinte dintr o tiparitura cu litere chirilice toti il cred o somitate!Nu, nu este, este doar un sfertodoct ce profita de lipsa de cultura a celor din jurul sau!Afacerile il tin si apartenenta la …servicii demult blamabile!!!

 8. Ovidiu Imbuzan

  Sub patronajul marii biserici evanghelice vor mai pica încă ceva clădiri, retrocedate, bineînțeles, „stăpânilor de drept”.

  Concret, la ce s-ar referi aceastã afirmație? Care clãdiri au picat? Eu vãd destule clãdiri ale lor deja renovate minunat sau în stadii diferite de refacere. Desigir mai au de lucru dar chiar se preocupã de patrimoniul lor. Multe nu le știți.
  Iar biserica lor ,,mare” este deja de doi-trei ani într-un lung proiect de refacere a acoperișului, deunãzi au mai instalat schele pt a continua curãtarea statuilor din exterior.

  Multe afirmații din articol sunt adevãrate, multe nu, cele mai multe idei sunt lovite de negativism și pesimism, nici un orizont se pare.

  1. Post
   Author
   slasha

   Mă uit la biserica din Rotbav și sunt înnebunită de mândrie. Da, nu știu multe, este foarte adevărat. Mă bucur mereu când dau de oameni care se opresc să îi explice unui fraier pesimist ca mine cum stau lucrurile în relitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *