Ehee, avem 7 ianuarie, o zi cu niște date extrem de interesante. Iubesc stilul acesta de zi! Nu zic, cu ocazia acestor articole am aflat multe, multe lucruri noi și interesante, însă trebuie să recunosc că este câte o zi din acesta oau!
Înainte să ne apucăm vreau să mulțumesc tuturor pentru urările de bine, chiar dacă nefiind un mare creștin în viață nu prea mă coafează. Știu că așa se face, că tradiția, dar este mai mult decât pot eu înțelege, mai ales pentru faptul că de cele mai multe ori se sărbătorește ziua numelui de ziua morții respectivului personaj. Am aflat de exemplu că azi fiind sărbătoare nu se spală, nu se clacă ( desigur notat în biblie acest aspect) și mai ales nu se muncește. Desigur dacă ar fi să calculăm așa, am munci destul de răruț, căci sunt sfinți destui și sărbători cu carul. Mai mult de atât am aflat că nu este voie să bei vin roșu, căci simbolizează sângele și nu e bun, dar tre să bei vin alb, sfințit de biserică. Nu știu acum care este procedura legată de vodkă, dar poate am să aflu cândva.
Acum că ne-am lămurit cu ce tre ori nu să facem, să bem și așa mai departe să vedem cum stăm cu datele. Spre exemplu vreau să notez o parte de istorie pe care nu prea am studiat-o, dar care pare extrem de interesantă și anume despre Portugalia. Avem anul 1355 când pe tron se află un băiat, Alfonso al IV-lea. Înțeleg că fiul acestuia Petru era îndrăgostit de o domnișoară numită Ines de Catro, cu care regele nu era de acord. Se pare că totul a început de la faptul că dragostea prințului pentru această doamnă de onoare a soției sale a pus în pericol căsătoria acestuia, lucru care l-a supărat pe rege peste măsură. După moartea soției sale, Petru nici nu a vrut să mai audă de o altă căsătorie, în afară de cea cu Ines. Cei doi erau fericiți și avea împreună 4 copii. Regele a dispus executarea lui Ines prin decapitare, lucru care a dus la război civil și la dorința lui Petru de a-i pedepsi pe ucigași. Legenda spune că după ce a ajuns rege, Petru a pus pe tron trupul neînsuflețit al iubitei sale, pe care a încoronat-o și a pus întreaga curte să îi jure credință. Ei, asta da poveste! Și unii de uită la telenovele…
Avem o altă tragedie pentru un personaj extrem de interesant și de controversat al istoriei, Maria Tudor și anume ocuparea orașului Calais de către Francois de Guise, în anul 1558. Acest oraș era ultima posesiune continentală a Angliei. A fost o pierdere foarte mare pentru regină, care a suferit foarte mult. Se spune că Maria declarat public că la moartea sa vor fi inscripționate în inima ei două cuvinte, Philip și Calais. Pare că a fost o zi de rău augur pentru regină, ținând cont că în aceeași zi, anul 1536 a murit și mama sa, Catherina de Aragon, pe care a iubit-o din sufletul, însă cu care nu a putut păstra o relație, acest lucru fiind interzis de către tatăl său. Pentru cine mai dorește, am un articol, paralelă între Maria și bunica acesteia Isabela https://slashacudetoate.eu/isabela-si-maria-sfinti-sau-monstrii
Mergem mai departe, de data acesta vizităm un personaj extraordinar, de o importanță crucială pentru istorie. Discutăm despre anul 1610, când în capitala renașterii, Florența, Galileo Galilei face niște descoperiri extraordinare pentru epoca respectivă. Este vorba despre planete și despre sateliții acestora, într-o lume în condusă de biserică și de superstițiile acesteia. Este pe lista personalităților care vor avea în curând un articol aici, pentru că merită din toate punctele de vedere. Despre Florența, minunatul oraș avem aici un mic articol de la vizita mea acolo https://slashacudetoate.eu/florenta-orasul-de-medici
Mergem în țara anului 1916, când se naște în județul Dâmbovița, Elena Ceaușescu. Născută într-o familie săracă, intră în partidul comunist încă de când acesta era interzis. Nu zic, a avut tupeu fata. Din păcate sfârșitul ei nu a fost unul prea bun.
Venim în țară și reluam discuțiile despre marile lupte de dinaintea unirii. La Iași, anul 1917, s-a creat un comitet al refugiaților din Austro-Ungaria, comitet care a semnat declarația de război împotriva imperiului. Aș fi interesată ca românașii noștri de azi care contestă dorința marii uniri să stea la o poveste cu Octavian Goga și să îi explice un pic cum stă treaba.
Mergem în anul 1990, când Turnul din Pisa este închis pentru vizitatori, deoarece înclinația acestuia începuse să devină periculoasă. Au început lucrări de reparație care s-au sfârșit în anul 2001. Îi doresc acestei minunății o viață cât mai lungă și frumoasă.
Franța anului 2015 a fost lovită de un atentat cu arme cu arme automate, care a vizat sediul publicației satirice Charlie Hebdo. Acest atac s-a soldat cu moartea a 12 persoane și cu 11 răniți grav. Se pare că publicația a atacat în mod direct religia islamică și să spunem „obiceiurile„ acesteia. În ultimii ani Franța s-a confruntat cu un număr mare de atacuri teroriste, iar mare parte dintre atacatori sunt cetățeni francezi.
Această zi de 7 ianuarie ne arată că nu este nevoie de filme și de invenții, că cele mai extraordinare povești se găsesc în istorie.