31 august – Ziua Limbii Române

topul 28291200 300x169 - 31 august - Ziua Limbii RomâneDiscutăm despre o zi foarte importantă și anume ziua limbii române. Acuma, știm cu toții de când eram mititei că limba noastră-i cea mai dulce, minunată, graiul nostru este deosebit. Nu neg. Sunt un mare fan al limbii române, deși a ajuns intens criticată în ultimul timp din cauza ambiguității de care dă dovadă. Totuși eu consider că atunci când dorești să exprimi ceva în limba română se poate face fără nici cea mai mică problemă. Sigur că putem găsi elemente negative oricând și despre orice, dar aș propune să ne mai liniștim un pic.

Totuși ar fi foarte frumos dacă am oferi mai mult respect limbii noastre. Știu că în zilele noastre este mai complicat, utilizăm tot mai des prescurtări și un limbaj stâlcit în care își fac cu ușurință loc cuvinte din alte limbi, însă nu strică niciodată să încercăm să depunem mai mult efort. Sigur că se fac greșeli, mai ales în ceea ce privește limbajul zilnic, atunci când deja discutăm despre un reflex, însă ar fi bine ca măcar din când în când să fim atenți la ceea ce spunem și cum o facem.

Acum, știu că aproape de noi se află scrisul cu ajutorul unei tastaturi, căci acestea sunt vremurile în care trăim, însă scrisul de mână poate deveni cel mai bun prieten al nostru. Ne ajută în ceea ce privește dexteritatea, memoria, gânirea și poate că așa punem într-o lumină mai frumoasă și limba pe care o vorbim.

Consider că probleme legate de felul incorect în care vorbim vin din mediu, părinții mult prea ocupați pentru a fi atenți la felul în care copiii se exprimă și o comunicare sărăcăcioasă cu aceștia. Să nu uităm că limbajul se învață prin imitație, asta înseamnă că pentru o dezvoltare corectă trebuie să existe o relație de comunicare cât mai bogată. Dragi părinți, povestiți cât mai mult cu sufletele acelea de pe lângă voi, citiți cu ei și lăsații să audă puternicul și superbul grai românesc; dar atenție, vorbiți corect.

Vinovatul principal, în ochii mei, este sistemul de învățământ. Să nu uităm faptul că motivul pentru care statul oferă învățământ gratuit este pentru a oferi o șansă și celor care nu au acasă cele mai bune condiții. Sistemul românesc de învățământ papă mulți mulți bani, dar nu oferă nimic înapoi. Dragi profesori români ,care cereți în continuu salarii și sunteți mereu nemulțumiți, nu vă faceți treaba așa cum trebuie, chiar dacă la auzul acestei replici vă veți da cu fundul de pământ și vă veți da ochii peste cap așa de tare încât este posibil să vă teleportați. Când mergi la muncă, desigur, nu în cazul vostru, este evaluată performanța și trebuie să te lupți pentru a face lucrurile cât mai bine, nu este suficient să te prezinți. Investiți cunoștiințe și corectitudine în elevi. Și mai ales investiți în graiul lor, să știe să se poată exprima corect și complet, atât în scris, cât și oral, indiferent ce materie predați. Comunicarea stă la baza succesului, iar la baza comunicării stă limba. M-aș calma un pic cu ideea de cunoaște limbile de circulație internațională de dinainte de a se naște, dar dacă în românește nu prea, căci nu este așa de important.

De asemenea ar trebui să aruncăm un ochi și o ureche către personajele care au un cuvât de spus în țara aceasta, așa zise modele. Hai totuși să nu îi mai promovăm pe toți analfabeții și pe toți nimeni. Ca o mică paranteză, căci mă uitam către Cerbul de aur, dacă nu poți nici să citești de pe ecran sau de pe foaie fără să te bâlbâi, atunci…Dar un asemenea personaj este plătit de televiziunea națională să prezinte chestii. Nici să dea cu mopul în baia mea din curte nu aș fi lăsat-o pe fătuca aceea.

Și cum să nu fie politicienii niște analfabeți, dacă în țara asta numai și numai așa ceva se promovează. Prostia, analfabetismul, țopismul și cretinismul. Nici măcar cei care sunt consideranți intelectualii actuali nu sunt mai buni, căci în dorința lor de peria pe spate clasa politică calcă în picioare limba română.

Graiul nostru este minunat, sunt mândră de asta și acum, așa de centenar să nu uităm că a stat la baza unirii noastre, asta așa, în cazul în care dorim să mai rămânem uniți și nu am fost deja convinși că unii sunt mai cu moț decât ceilalți și ar fi bine să ne separăm, pentru că de, cu cât mai mic cu atât mai bine…pentru alții.

Se naște în anul 12, Cligula, viitor împărat roman ce va rămâne în istorie pentru personalitatea sa crudă, paranoică și ieșirile sale, considerate anormale, ciudate și lipsite de orice fel de control. Se discută despre el, Caligula, o poreclă tradusă „micile ghete„ primită în copilărie atunci când era îmbrăcat de mama sa în uniformă militară, ca și cum face parte din actualitate.

În 1870 se naște Maria Montessori, medic și pedagog italian, creatoarea unei modalități speciale de educare a copiilor mici, care s-a implementatmai târziu în școli speciale care ăi poartă numele și în zilele noastre.

Mergem în Anglia anului 1888, când în Londra este ucisă Mary Ann Nicholls , prima victimă a lui Jack the Ripper. Va continua această teroare și pentru cine nu știe detalii despre acest personaj, nu s-a descoperit nici pâna azi identitatea lui, fiind un mister cercetat până în zilele noastre.

1907, se formează Tripla Înțelegere, între Anglia, Franța și Rusia. Acest acord stă la baza formării uneia dintre taberele primului război mondial. Mai târziu, România se aliază cu aceste țări și luptă împreună cu acestea, lucru care îi permite să emită pretențiile Marii Uniri.

1916 se naște un domn. Dragule Neagu Djuvara, imi e dor de vocea ta și de părerile tale. Aș fi fost curioasă ce mai ai de spus ici colo. Știu că te-ai dus, dar să ști că nu pare. Îți celebrezi ziua împreună cu limba română pe care ai iubit-o atât de mult. Oricum, se va celebra viața ta pentru mult timp de aici înainte. Să ai drum bun! http://slashacudetoate.eu/neagu-djuvara

1997, Diana, prințesă de Wales împreună cu însoțitorul său Dodi Fayed și șoferul mașinii în care se aflau cei doi, mor într-un accident de mașină. Desigur, evenimentul este înconjurat de păreri, de mistere, de viziuni macabre și tot felul. Până în zilele noastre familia regală britanică este suspectată de faptul că a pus la cale „accidentul„ din cauza discuțiilor avute pe tema divoțului dintre Charles și Diana. Din nou un adevăr pe care probabil nu îl vom cunoaște.

Ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - 31 august - Ziua Limbii Române
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *