30 ianuarie – Ziua minunată

 Am zis că nu îmi permit să ratez o astfel de zi, căci mi s-a părut minunată și am răs singură o grămadă. Deci 30 ianuarie, ziua minunată, iarnă și vom avea pe rând așa:

  1. Sfinții Trei Ierarhi, nu îi mai înșir că nu are rost, dar pfuai că tot netul e plin cu ei, sărbătoare mare, roșu în calendar, niște băieți extraordinari, venerați cu titlul de doctor al bisericii. Am râs de am crezut că o să cad de pe scaun. Îmi place creștinismul ăsta tot mai mult pe zi ce trece, sunt aproape să practic. Sigur că asta va fi atunci când vor aplica principiile lor de bază, mila, iertarea și sărăcia. Cred că sunt în siguranță totuși, căci după 2019 ani de gherle, mă îndoiesc că le iese.
  2. Ziua Mondială a luptei împotriva leprei. La prima vedere cred că lumea s-a arunca să se strâmbe în fața unei boli biblice. Totuși România are probleme cu așa ceva, căci această boală încă nu s-a eradicat pe la noi și avem un spital care tratează așa ceva, care, deși are pacienți, primește fondurile necesare achiziționării lumânărilor de la căpătâiul decedaților și care stă să se dărâme. E bine, foarte bine cu România, să facem o petiție zic.
  3. Ziua Internațională a nonviolenței în școală. Avem probleme în acest domeniu? Da, le avem. Treaba în România este că violența este mai puțin cea dintre copii, cu toate că există și este în continuă creștere, dar avem probleme cu violența elevi/cadre didactice, fizic, verbal și comportamental. Recent m-am confruntat cu problematica „copilul ar cam avea nevoie de câte o bătaie din când în când„ sfat dumnezeiesc venit de la învățătoare. Soluția? Neh, nu am să zic aici.
  4. Și am lăsat la sfârșit ce era mai bun, căci așa este cel mai frumos, mai ales că vine fără comentarii. SUA, Ziua Națională a Popcornului.

 Acum pe bune, ziceți voi, nu este efectiv minunat? Nici nu mai știam dacă după are rost să continuăm, dar am decis să o facem totuși.

 Drept urmare avem 1649, Anglia, regele Carol I este executat. Pfu, nasol. Unsul lui Dumnezeu, cel ce are puterea absolută pică. De atunci lucrurile s-au agitat și în restul monarhiilor și chestii s-au întâmplat mai devreme sau mai târziu. Anglia a depășit criza repede și a revenit la monarhie, cu toate că regele nu a mai avut niciodată aceeași putere pe care o avusese înainte.

 1933, Germania,devine cancelar un băiat. De acolo începe circul. Nu mai zicem nici ce băiat și nici ce circ, căci știm deja.

 1972, Irlanda de Nord, se desfășoară un protest împotriva încarcerării. Presa de azi și informații spun protest pașnic, acum eu nu m-am grăbit să pun chiar etichetă. Ce se știe este faptul că nu erau înarmați, cel puțin nu cu arme letale. Ceva nu a mers foarte bine pe acolo căci soldații britanici au început să tragă și au murit oameni, iar alții au fost grav răniți. Povestea spune că mulți au fost împușcați în timp ce fugeau. Irlanda blamează Anglia, Anglia le-a luat partea soldaților săi. Ceva s-a întâmplat acolo, îmi e greu să cred că povestea este atât de scurtă.

 Am lăsat la sfârșit un moment de încheiere pentru ziua minunată, un moment pentru cineva deosebit pentru mine, poate că mai puțin cunoscut. Avem 1926 și mergem să îi spunem drum bun doamnei Bucura Dumbravă. Acest personaj minunat, această scriitoare talentată mi-a oferit una dintre cele mai frumoase lecturi ale adolescenței mele și anume cartea „Haiducul„ , poveste despre Iancu Jianu. Pasionată de munte, de India, de teozofie, membră a masoneriei acest spectacol de femeie moare de malarie, înainte de a reveni în țară după o vizită în India. Drum Bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *