Nu tot timpul scriu, mai ales rubrica surprizele zilei, viața intervine cu rutina și problemele ei zilnice, însă verific în fiecare zi datele și câteodată chiar nu se poate să nu menționez un anumit eveniment. Este și cazul zilei de azi, Centenarul Unirii Bucovinei cu România. Acum 100 de ani niște oameni, niște români scriau istorie și o scriau cu greu și cu multe sacrificii, dar și cu multă bucurie, căci asta a fost dorința poporului. Rușinea mare de tot, pentru mine, este că poporul de azi dorește neapărat să arunce cu noroi în acestă mare dorință a celor de acum 100 și au curajul să spună că defapt nu s-a vrut așa ceva și multe, multe mizerii de genul acesta. Împlinirea visului de aur au numit acești oameni ziua de azi, visul de aur…
Totuși azi mă bucură faptul că Bucovina mai este lângă noi, este încă România, indiferent de prostia și gura rea a unora și altora, care nu înțeleg că Marea Unire nu a fost un lucru bun decât pentru noi, iar lucrul acesta încă încurcă și ideea de zâzanie este voită, iar noi cădem în acestă plasă.
Mergem cu istoria un pic înapoi, Anglia anului 1489 salută venirea pe lume a primului copil al cuplului regal care aduce sfârșitul războiului celor două roze, Margareta Tudor, sora viitorului rege Henric al VIII-lea.
De data aceasta să punctăm o mare descoperire. Anul 1520, Magelan trece printr-o strâmtoare din Sudul Africii, strâmtoare care îi va purta numele pe vecie.
Mergem mai departe, anul 1812, se desfășoară vestita bătălie de la Berezina, trupele lui Napoleon sunt învinse de către trupele rusești. Totuși au supraviețuit un număr mare de soldați francezi.
Mergem mai departe, 1877, un alt an extrem de important pentru România, cade cetatea Plevnei. Osman Pașa se predă colonelului român Mihail Cerchez. România, prin implicarea în războaiele ruso-turce are reușit să îți obțină independența.
Mergem în anul 1919, când proaspătul stat format, România Mare, ia măsuri în vederea modernizării și semnează o înțelegere privind ziua de muncă, ce are 8 ore, vârsta minimă pentru a intra în câmpul muncii, condițiile de lucru de noapte, condițiile de lucru ale femeilor și așa mai departe. Aviz domnilor patroni din zilele noastre, care nu respectă orele de muncă, a celora care consideră că nu există drepturile angajaților și nici obligațiile angajatorului.
1943, trei mastodonți se întrunesc la Teheran să pună la cale lumea. Stalin, Churchill și Roosevelt.
1994, Norvegia, referendum. Poporul spune nu aderării la Uniunea Europeană. Ce fraieri…