Nu am mai scris de ceva timp rubrica surprizele zilei, voi completa la anul toate zilele lipsă, sau cel puțin așa mi-am propus. Dar azi este o anume zi și aș vrea să o punctez. De aceea am să încep cu data de 27 noiembrie 1940, când la Strejnic, județul Prahova moare asasinat istoricul Nicolae Iorga.
Îmi dau seama că despre acest om trebuie un articol, deoarece viața lui extraordinară și personalitatea sa amplă merită prețuită și sărbătorită, dar până atunci am să comemorez pierderea sa . Se spun multe despre el, bune și rele, iar adevărul stă undeva la mijloc. A fost om, cu toate defectele și greșelile unuia. Fiind împotriva legionarilor a fost acuzat că a contribuit la asasinarea lui Codreanu, apoi s-a opus noului guvern legionar și a fost obligat să părăsească capitala. A fost împușcat de nouă ori de către un grup de legionari. Academicienii din întreaga lume au reacționat la aflarea acestei vești, dar în țară domnii legionari au interzis plângerea sa publică. Ce să spun? Dacă simți nevoia să faci o astfel de precizare îmi pare că nu ești neapărat sigur de poziția ta. Totuși dorințele gărzii de fier au fost sfidare de cei prezenți la înmormântarea sa din cimitirul Bellu.
Mergem să punctăm mai departe, tot anul 1940, când 60 de foști oficiali, susținători ai regelui Carol al II-lea, au fost omorâți de legionari în închisoare Jilava, în timp ce își așteptau procesul. Corect, cinstit, nu pare deloc o măsură luată din teamă și lașitate. Aș fi fost curioasă ce aveau de spus acele personaje despre noul guvern legionar. Totuși, aceste acte au creeat tensiuni între Antonescu și legionari.
Pentru cine nu știe, totul în viață se plătește, soarta nu uită, nu iartă, chiar dacă poporul și istoria o fac câteodată. Dar destinul pregătit pentru garda de fier a fost unul pe măsură.
De data această mergem să salutăm un extraordinar scriitor român, Liviu Rebreanu, care vine pe lume în anul 1885 în județul Bistrița. Nu am să uit momentul în care am citit Pădurea Spânzuraților, carte care a rămas una dintre preferatele mele și îmi pare rău de faptul că este aruncat acolo, în programă, băgat pe gâtul elevilor, în loc să fie explicat la adevărata lui valoare.
Mergem să mai povestim diverse și menționăm anul 1895, când sunt creeate Premiile Nobel, de către Alfred Nobel, chimist, inventator și om de afaceri. Premiile acestea reprezintă un mare vis și în zilele noastre. Ele se decernează în fiecare an pe data de 10 decembrie, data morții lui.
Anul 2000, Norvegia inaugurează cel mai lung tunel rutier din lume. Putem să le spunem felicitări acestora și să privim poze și filmări cum alții fac și să ne rugăm, poate ne dă Dumnezeu și nouă unul.