25 Octombrie – Ziua Armatei Române

 ziua armatei 300x211 - 25 Octombrie - Ziua Armatei Române Se întâmplă multe, multe, dar numai lucruri bune. Cu toate aceastea azi am spus că un articol este impetuos necesar, azi 25 octombrie, ziua Armatei Române. Pentru cine nu știe, sau nu vrea să știe, este vorba despre 25 octombrie 1944, când armata română a eliberat de sub ocupație hortyistă Transilvania de Nord, în lupta de la Carei. Și pentru cine este tentat să comenteze sau să completeze, să filosofeze, corecteze sau orice alteva spun de acum că nu mă interesează și nu vreau să aud. Nu vreau decât să spun la mulți ani Armatei Române!

  Discutăm azi despre armate felurite, lupte și revoluții de tot soiul. O zi extrem de plină și de interesantă. O zi aflată sub semnul războiului, o zi în care zeii nu obișnuiesc să stea liniștiți.

  Mergem în trecut să vedem o altă mare și interesantă victorie, anume anul 1415, Războiul de 100 de ani, armata franceză este înfrântă de către englezi în lupta de la Azincourt. Această luptă a fost câștigată de către englezi, în ciuda numărului net superior de oameni și de echipamente a francezilor, datorită arcașilor. Vestitul longbow și-a arătat dibăcia și a permis apariția unei raze de speranță.

  Mergem să discutăm despre un altfel de război și un regat al Angliei distinct. 1529, Thomas Wolsey este demis de către regele Henric al VIII-lea pentru că acesta refuză să legitimeze relația regelui cu Anne Boleyn. Un război al iubirii, trădării, religiei, o perioadă pe cât de ciudată pe atât de interesantă ce va schimba fața Angliei pentru totdeauna.

  Venim în țară, de data aceasta cu o revoluție a transportului. Anul 1858, Aradul devine cel de-al doilea oraș de pe teritoriul actual al României, după Timișoara conectat la rețeaua feroviară. Poate că nu ar fi rău ca în momentul de față toate orașele noastre să treacă printr-o nouă revoluție feroviară. Vise, speranțe…

  Anul 1881, mergem să salutăm nașterea unei revoluții. Pablo Picasso vine pe lume la Malaga și nu se mulțumește în întreaga sa viață cu nimic considerat convențional, normal și asta îi va aduce nemurirea. Poți deci să fi normal, sau poți să fi nemuritor, niciodată ambele.

  Anul 1917, Rusia, Petrograd, bolșevicii lansează un atac asupra palatului de iarnă. Se pornește Revoluția din Octombrie, cea care va aduce comunismul la putere. O zi tristă…

  Anul 1921, România Mare, se naște la Sinaia cel ce va fi ultimul nostru rege încoronat, Mihai I. Poate că s-a năascut sub semnul ghinionlui, sau pur și simplu a plătit prețul care trebuia, tributul cerut, nu vom ști niciodată.

  Discutăm despre alianța dintre doi siniștrii, alință ce a stat la baza celui de-al doilea război mondial. Hitler și Mussolini, anul 1936, creează Axa Berlin-Roma-Tokyo. Din păcate marii mastodonți păzitori ai democrației nu s-au sinchisit să omoare din fașă o alință care va reuși să crească și să zguduie pământul și să schimbe lumea pentru totdeauna.

  Vorbim în încheiere despre o mare victorie în cea mai importantă revoluție și cea mai mare luptă, unica pe care omul ar trebui vreodată să o poarte și vorbim despre asta pe teritoriul țării noastre. Anul 1999, Spitalul de Urgență Floreasca, primul transplant de cord din țărișoară, săvârșit de către o echipă de medici condusă de domnul doctor Șerban Brădișteanu.

  Cinste lor, eroilor!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *