24 august – Noaptea Sfântului Bartolomeu

c1200x630 noaptea sfantului bartolomeu 300x158 - 24 august - Noaptea Sfântului Bartolomeu
Noaptea Sfântului Bartolomeu

Mergem să povestim despre data de 24 august, o zi plină de evenimente interesante, încă din cele mai vechi timpuri. Discutăm despre masacrul unui faimos vulcan, dar și despre masacrul uman din Noaptea Sfântului Bartolomeu.

Începem cu anul 79, când faimosul vulcan Vezuviu erupe și distruge o lume întreagă. Trei orașe sunt acoperite în toatalitate de lavă printre care și Pompei. Cunoaștem, desigur, faptul că lava a conservat multe dintre secretele Pompeiului și s-au aflat multe despre viața acestor persoane. Cu siguranță erupția i-a luat prin surprindere pe locuitori, iar unii dintre ei au câștigat lupta cu timpul. Acesta a fost un masacru al naturii.

 

Mergem puțin mai departe, anul 410, când vizigoții, sub conducerea lui Alaric ocupă și jefuiesc Roma. Acest episod este unul negru pentru cetatea eternă, însă nu este sfârșitul poveștii pentru acest minunat oraș. Un lucru foarte interesant, Alaric s-a născut pe teritoriul Dobrogei de azi. Ca să părăsesască Roma, acesta a cerut eliberarea a 40000 de sclavi goți și desigur o „alocație„ substanțială. Totuși conflictele cu romanii au continuat , dar din păcate flota vizigotă este scufundată de o furtună, iar marele lider a murit în timpul unei campanii de invadare a Africii, probabil din cauza unei infecții sau a febrei.

 

Mergem în Franța anului 1572, când are loc un eveniment intitulat „Noaptea Sfântului Bartolomeu„ care a fost un masacru al hughenoților, adică al protestanților. Acest masacru a durat câteva săptămâni și s-a extins în mai multe orașe, cel mai important fiind Parisul. Problema era, desigur, una politică, între nobilii catolici și cei protesanți. Au fost masacrați circa 30000 de protestanți, se pare, la ordinul Caterinei de Medici, regina mamă și regele, Carol al IX-lea. Istoria spune azi că defapt coroana a dorit doar asasinarea capilor protestanți, însă s-a întâmplat un fenomen de isterie și furie în masă.

 

Mergem în anul 1865, când se naște Ferdinand, viitorul rege al Româiei. Personalitate cu sânge albastru, ofițer de carieră, a sosit în țară la vârsta de 15 ani, urmând să fie intruit de către regele Carol pentru a-i urma la tron, fiindcă acesta nu avea moștenitor direct. Nu încape îndoială că a fost un om bun, însă se pare că ușor de manipulat de scena politică. Sub domnia sa și a reginei Maria ( http://slashacudetoate.eu/regina-maria) a avut loc Marea Unire din 1918.

 

Foarte interesant, este documentată cea mai scăzută temperatură de pe pământ, la stația rusească Vostok, -88,3 grade Celsius, anul 1960. Bârrr

 

Mergem mai departe cu căderea blocului comunist, anul 1989, Polonia are primul pim-ministru non-comunist și 1991 când Ucraina își declară independența.

 

Mergem în 2006 când o planetă nu mai este planetă. Despre asta vorbesc când spun că totul ține de perspectivă. Pluto a fost declarată a noua planetă și apoi brusc nu a mai este, la decizia uniunii astronomice. Azi este o „planetă pitică„ , cine știe mâine ce va mai fi.

Și cred că treaba asta este valabilă pentru orice altceva, așa că să nu mai luăm lucrurile chiar atât de serios.

 

Ne auzim.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *