[rainmaker_form id=”578″]
Discutăm despre multe lucruri, prin coincidență sau nu este ziua de deschidere pentru mai multe ediții de jocuri olimpice, dar avem și alte subiecte interesante, cum ar fi regina de nouă zile a Angliei, Lady Jane Gray.
Începem prin a discuta despre Anglia anului 1553, când lady Jane Gray este înlocuită pe tronul Angliei de către Maria Tudor după doar nouă zile de domnie. Din păcate acestă copilă a avut mult de suferit fără ca măcar să aibe o vină. A fost un pion al jocurilor regale, dar mai ales al jocurilor religioase și a plătit cu viața pentru asta. A fost aleasă ca și succesoare la tron de către regele Edward al VI-lea care dorea să protejeze noul regim protesatant început de către tatăl său. În mod normal dacă acesta nu ar fi avut moștenitor ar fi trebuit să o aibe ca și succesor pe sora sa, Maria, însă aceasta era o catolică convinsă, aşa că a utilizat un artifiu, lăsând corona verişoarei sale şi moştenitorilor săi pe linie masculină.
Totuşi poporul dorea pe tronul ţării un Tudor adevărat, chiar dacă era catolic şi asfel Maria Tudor a fost sprijinită pentru o lovitură de stat. Doar nouă zile a stat coroana pe capul lui Jane Gray, care fusese pionul socrului său foarte puternic. Totuși au existat și câteva surprize, în sensul că această tânără de 16 ani a refuzat să își numească soțul rege, lucru care a avut un enorm imapct asupra întregii familii.
Mi-a fost clar de la început că aceasă fată nu a dorit coroana, că nu a simțit niciodată că i-ar aparține, iar în momentul în care Maria Tudor a pornit către Londra și a fost primită cu brațele deschise de către locuitori, Lady Jane Grey a renunțat la coroană. Mai departe însă acesta reprezenta un pericol pentru noua regină, fiind un punct de luptă pentru protestanți, așa că a fost executată. Tristă povestea unei adolescente care a fost plasată în istorie acolo unde nu a trebuit.
Venim în țară, anul 1877, când primim în sfârșit o scrisorică de la comandantul armatelor rusești, în care se cere asistența noastră pe front în războiul ruso-turc. Ni se cere participarea la cea de-a doua bătălie de la Plevna. Este deci minunata noastră ocazie de a ne lupta pentru independență.
Mergem la Paris, anul 1900, pentru a nota deschiderea metroului. 79 de ani mai târziu se inaugurează metroul de la București. Ei mai bine mai târziu decât niciodată.
Mergem la anul 1952, când încep jocurile olimpice de vară de la Helsinki, Finalnda.
1922, România participă pentru prima oară la Cupa Davis. Se poate observa că după Marea Unire din 1918 încep să se întâmple lucrușoare în țară, parcă mai ieșim câte un pic din anonimat. Am ucat deci cu India și am luat bataie cu 5-0, dar important pentru noi a fost faptul că am început să fim în locuri.
Rămanem la veștile despre țară, anul 1965, când este ales în funcția de secretar general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu. Nu am nimic de comentat, dar nu am să mă feresc de a scrie asta, pentru că așa a fost realitatea.
Mergem la anul 1980, Moscova, Rusia, unde încep jocurile olimpice de vară. În vizita mea la Moscova am locuit într-un complex hotelier construit special pentru acest eveniment. Sunt sigură că acest complex a fost utilizat acum și pentru minunatul campionat mondial, care tocmai s-a terminat.
Și mergem tot la jocurile olimpice, de data aceasta în SUA, anul 1996, unde România se clasează pe locul 14 mondial, un loc foarte bun.
Este deci o frumoasă zi a jocurilor olimpice, cine știe, poate la următoarea ediție von lua locul I.
Ne auzim!