18 iulie – Marele Incendiu al Romei

 

Azi avem o mulțime de date interesante și frumoase, dar am să încep prin ceva exrem de important pentru mine și anume vreau să îi urez la mulși ani domnului Neagu Djuvara. Dragul de el este cu siguranță parte din istorie și nu va muri niciodată. Am scris cu extrem de mare drag articolul despre acest frumos om ( http://slashacudetoate.eu/neagu-djuvara ) așa că am să spun doar că s-a născut în anul 1916 la București. Nu te vom uita domnule!

250px Robert Hubert   Incendie à Rome   - 18 iulie - Marele Incendiu al RomeiMergem cu ceva timp în urmă, anul 64, când Roma a fost prinsă în ghearele unui mare incendiu. Acesta a împovărat destul de tare Roma din punct de vedere financiar și a făcut ravagii timp de șase zile și nopți fiind în tot orașul. Vorbim despre un număr mare de morți, răniți, cartiere întregi distruse complet și o mulțme de oameni rămași fără adăpost. Nu se știe exact de unde a pornit totul, însă gurile rele spun că însuși împăratul Nero a fost cel care a ordonat acest lucru, iar pe cealaltă parte acesta a profitat de ocazie pentru a da vina pe creștini. Împăratul a jucat cartea unui tată a națiunii, ajutând cu sinistrații și cu pagubele materiale dar în același timp a început vânarea și executarea lor prin crucificare sau ardere. Drept urmare incendiul a făcut mult mai multe victime, chiar și după ce a fost stins.

Să îi urăm drumuri bune maestrului Caravaggio, care pleacă dintre noi în anul 1610. Acesta este considerat predecursorul stilului baroc, un pictor inovativ, uman, realistic, căruia i-a plăcut să aducă viața de zi cu zi în tablourile sale. O personalitate neliniștită, conflictuală, care nu prea și-a găsit locul nicăieri, a scăpat ca prin minune datorită talentului său. Moare din cauza unei crize puternice de malarie.

Mergem mai departe la anul 1711, unde armatele aliate ruso-moldovene îi atacă pe turci la Stănilești; din păcate victoria turcilor îl forțează pe domnitorul Dimitrie Cantemir să renunțe la tron și să plece în exil în Rusia, la curtea lui Petru I. Dar asta nu a reprezentat o problemă atât de mare pentru acesta, căci a dus o viațî liniștită și a avut o carieră strălucitoare acolo. Cu siguranță nu ar fi fost atât de liniștit dacă rămânea domn al Moldovei și cine știe în ce fel sfârșea.

Mergem mai departe, Germania anului 1925 când domnul tătuț Hitler publică superbul său manifest Mein Kampf. Cam de pe atunci așa trebuia oprit, zic eu.

Ca repercursiune a faptelor scrise în cărțulia domnului, anul 1942, SUA declară război Ugariei, Bulgariei și României, aliții Germaniei, da? Să nu aud din astea cu tabăra învingătoare, căci minunații români trebiau să termine războiul cu nemții, dacă i-au iubit așa de tare și au ales să se alieze cu ei. Ce am făcut noi nu arată decât lașitate și nu, nu vom face niciodată cu adevărat parte din tabăra câștigătoare a celui de-al doilea război mondial. Sunt mulți e părere că dacă nu întorceam armele eram distruși în toatalitate. Poate că am fi suferit mai mult, dar nu prea îmi pare că așa ne-a mers bine și am fost și ultimii lași.

Chiar dacă am încurcat anii un pic, am lăsat la urmă un anume lucru, căci am vrut să închei prin a-i spune drum bun Reginei Maria  (http://slashacudetoate.eu/regina-maria ) și să îmi cer iertare pentru faptul că nu am reușit să îi împlinim dorințele și visele, căci acum, la 100 de ani de la marea unire suntem mai dezbinați ca niciodată, suntem isterici unul cu celălalt și nu vrem sub nici o formă să pricepem că așa vom fi tocați mărunt, cuceriți și vânduți mai departe. Ce să știu eu, majestate? Poate că ai avut dreptate când ai crezut în poporul acesta,te-ai luptat pentru el și ai ținut cu dinții de el, sau poate că te-ai înșelat. Nu știu și poate că nici nu vreau să aflu și nici domnia ta.

Să te odihnești, ai luptat destul!

Ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - 18 iulie - Marele Incendiu al Romei
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *