17 iulie – Adio Romanov

 

familia romanov2 300x216 - 17 iulie - Adio RomanovÎncepem azi povestea cu un eveniment tare trist și urât, pe care îmi doresc să îl marchez primul, așa că am să revin apoi cu alte date. Anul 1918, casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia, familia imperială a țarului Nicolae al II-lea Romanov este executată din ordinele partidului bolșevic.

Acuma, lucrurile stau așa. În 1916, în timpul primului război mondial lucrurile în Rusia încep să scârțâie binișor. Nicolae al II-lea Romanov nu este foarte popular, iar soția sa Alexandra, nici atâta. Poporul era nemulțumit, sărac, sătul, iar cei doi refuză să vadă aceste lucruri. Foarte important pentru tronul Rusiei este un moștenitor pe linie masculină. Aceasta apare în final, însă suferă de hemofilie, boala transmisă de regina Victoria și care a distrus mai multe monarhii. Din punctul meu de vedere este felul sorții de a face curat, căci modernizarea a venit cumva natural, prin această boală de la monarh la monarh.

Alexandra stresată continuu de problema fiului său, face tot posibilul pentru a-l vindeca, pentru a-l alina și desigur pentru a mulțumi Rusia. Din această categorie de evenimente face parte și domnul Rasputin. Greșește mult țarina și țarul, moale și nepriceput se lasă influențat de către aceasta. Și România se confrunta în același timp cu un rege indecis, însă spre marele nostru noroc, am avut o regină care a compensat ( http://slashacudetoate.eu/regina-maria ), cam așa ceva le trebuia și rușilor.

Bun, n-au avut, cei doi nu au înțeles faptul că țarii Rusiei erau mai întâi părinții națiunii și apoi a propiilor copiii, că acesta era prețul autocrației.

În octombrie 1917 are loc revoluția bolșevică, mai precis comuniștii iau puterea, Rusia se retrage din război, lucru care a fost catastrofal atât pentru noi, cât și pentru Anglia și monarhia ia sfârșit. Bun, asta ar fi prima parte. Acum urma întrebarea pe care și-au pus-o comuniștii, ce anume să facă cu țarul și cu familia acestuia. Povestea este tristă, au stat închiși, au fost plimbați de colo până colo, despărțiți și apoi reuniți și executați.

Aparent s-a luat în considerare și varianta unui exil sau executarea doar a țarului și eventual al țarinei, însă comuniștii au ajuns la concluzia că dacă rămânea și unul dintre ei în viață reprezenta un pericol pentru noul regim și pentru susținătorii vechiului regim ar fi reprezentat un punct de care să se agațe. Așa că au luat hotărârea de a-i executa pe toți. Se spune că ordinul a sosit de Lenin.

Totuși nu au fost atât de convinși și le-a fost teamă de anumite reacții, pentru că la început nu au anunțat decât execuția țarului și abea mai târziu au spus ce au făcut. De asemenea au luat foarte multe măsuri de precauție legate de cadavre, le-au ars și rămășițele le-au îngropat în pădure. Ar fi existat pericolul de transformare în relicve de către susținătorii imperialismului.

Nu știu țarul, țarina ce au făcut, ce n-au făcut, dar copilele alea nevinovate și care toată viața lor au fost controlate și au plătit tribut unui nume și băiețelul acela și așa bolnav…Am citit niște mărturii ale celor din plutonul de execuție, care spuneau că fetele nu au murit pentru că aveam corsete pe ele și au trebuit străpunse cu baionetele…nu vreau să știu ce a fost acolo și felul în care s-au simțit.

Așa cum se face peste tot, îi omori, le dai foc și toate cele, mai apoi îi canonizezi. Nu prea cred că îi ajută cu nimic. Măcar se odihnesc acum alături de ai lor și nu mai bântuie pădurea aceea.

Apăruse legenda Anastasiei, care ar fi supraviețuit masacrului și ar fi ajuns până la urmă la bunica ei paternă, aflată în exil în țara ei de baștină, Danemarca, dar se pare că sunt numai legende. Oficial rușii au declarat că au descoperit rămășițele tuturor. Acum mai știm ce și cum? Habar nu o să avem despre adevăr.

Drum bun ultimii Romanov!

Rămânem în Rusia, tot la Romanovi și mergem puțin înapoi la anul 1762, când moare fostul țar, Petru al III-lea, încarcerat din ordinul soției sale proaspăta împărăteasă Ecaterina, despre care am povestit (http://slashacudetoate.eu/imparateasa-ecaterina-cea-mare) și stim că a organizat o lovitură de stat cu ajutorul armatei și a preluat puterea în locul țarului. Nu se știe cauza care a dus la moartea sa, noul regim nu a fost niciodată acuzat de asasinat, însă bârfele merg și în ziua de azi.

Îmi permit să merg ceva mai în spate, de data aceasta în Franța, unde Carol al VII-lea este încoronat rege, după ce câștigă luptele alături de Ioana d Arc. Știm foarte bine cum a sfârțit aceast personaj. Are ceva din destinul său care se aseamămă cu cel al Romanovilor. Arsă pe rug, aruncată și apoi canonizată. A fost foarte bună cât victoriile au mers una după cealaltă, apoi au aruncat-o ca pe un gunoi. Ceva frumos, care arată iar și iar ce oameni extraordinari sunt creștinii și câte lucruri bune se fac în numele unei religii a milei, bunătății și iertării.

Revenim în țară, anul 1931, cu o lege absolut minunată și anume autonomia univeritară. Este ceva excepțional și în zilele noastre, cum fac băieții ăștia tot ce îi taie capul și cum nu se urcă nimeni peste domniile sale. Trăiască învățământul românesc, cel mai calitativ din lume.

Ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - 17 iulie - Adio Romanov
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *