17 aprilie, primăvara este în toi. Din păcate însă nu am reușit să mă țin de promisiunea pe care am facut-o față de mine și anume să scriu și să nu mă împiedic de lucrurile zilnice. Nu am reușit, spre exemplu ieri am ajuns acasă și abea am găsit patul. Am făcut documentarea pentru ziua de 16, însă nu am reușit să scriu articolul. Am senzația uneori că uităm de faptul că nu suntem nemuritori. Facem, ne agităm, ne enervăm și punem suflet ce nu ar trebui. Atâta frustrare există în lumea asta, încât fiecare trăiește într-un teatru de oprațiuni. Încă suntem așa de legați de anumite cerițe ale societății moderne, încât uităm scopul adevărat și anume viața. Să mulțumim pe toată lumea, să demostrăm nu știu ce și nu știu cui. Lipsă de control, nu facem ce ne place,cum ne place, depunem un efort care roade din noi și nu dă înapoi altceva decât boală și la sfârșit moarte. Mai du-te naibii de stres!
Să mergem mai departe cu Ziua Internațională a Hemofiliei. O boala cumplită, dar am înțeles că în ziua de azi de fac progrese în găsirea unui tratament eficient și final. Când am citit despre acest lucru mintea m-a dus direct la istorie și anume la faptul că hemofilia a pus în cap mai multe dinastii ale Europei. O boală care se transmite genetic, a plecat aparent de la regina Victoria către toate dinastiile aflate la putere. Așa cum am învățat la genetică, se poate să fi doar purtător al bolii, dar asta înseamnă că se poate transmite către copii. S-a întâmplat așa în familia Romanovilor, deoarece țarina, nepoată a reginei Victoria, a fost purtătoarea bolii și i-a transmis-o unicului ei fiu. Pentru că pe atunci tronul Rusiei se putea transmite numai pe cale masculină, țara s-a aflat brusc într-un impas. De asemenea țarul Nicolae, fiind mai sensibil și nehotărât s-a lăsat influențat de țarină și brusc la conducerea țării s-a găsit Rasputin. Și tot așa până au devenit vulnerabili, s-a pornit revoluția bolșevică și au fost executați. 300 de ani de dominație ai acestei dinastii s-au dus rapid pe apa sâmbetei. O altă lecție din care trebuie să înțelegem că niciodată nu te aflii prea sus pentru a cădea.
Să mergem la ceva mult mai vesel și să amintim de anul 1937, când a luat naștere Daffy Duck. Vai de mine ce bătrân ești, prietene! Desigur discutăm despre un personaj Warner Brothers din seria de desene animate Loony Tunes. Sunt incredibil de muți ani de cand acest rățoi face copilăriile mai fericite. Și desigur nu doar copilăriile. Rățoiul este nemuritor, sunt conviinsă de asta și mă bucur de el de fiecare data când am ocazia. Am mai spus și o voi spune mereu, niciodată să nu uităm de copilul din noi, căci atunci murim.
Mergem mai departe, discutăm din nou despre anul 1946, când, de data aceasta Siria își câștigă independeța fată de Franța. Din păcate însă azi, în loc să sărbătorească ziua independenței, sirienii sunt ocupați să supraviețuiască unui război cumplit. Să fie oare o coincidență că sunt câteva zile de când trupele britanice împreună cu cele franceze au bombardat Siria?
În 1954 este executat în închisoare Lucrețiu Pătrășcanu. Omuleț foarte interesant, cu un destin ciudat. Adică preia portofoliu de ministru al justiției, este membru al partied comuniste, dar în tura aceea a lui Anna Pauker și este acuzat de a fi împotriva politicilor staliniste. Acuma, sicer vorbind, nu știu dacă era împotriva politicilor rusești sau erau ceva probleme cu tătuțul Dej. A fost executat, fiind acuzat că este burghezși șovinist. A fost cel mai lung proces al unui lider communist și nu s-a sfârșit prea bine. Tovarășul Ceaușescu i-a reabilitat numele atunci când a venit la putere, dar cu ce folos? Pământul tot îî acoperea gura.
„Înainte de a fi comunist, sunt român”. L.Pătrășcanu
Vreau neapărat în încheiere să îi zic adio unui mare scriitor, pe care eu l-am iubit enorm de mult și anume Gabriel Garcia Marquez. „Despre dragoste și alți demoni„ este o capodoperă pe care am iubit-o din tot sufletul. Nu mai vorbesc despre „Dragoste în vremea holerei„, pentru că deja este o carte clasică. Minunatul scriitor s-a stins din viață în 2014, însă cu siguranță nu va muri cu adevărat niciodată.