16 iulie – Marea Schismă

 

marea schisma din 1054 e1458196137698 300x150 - 16 iulie - Marea SchismăHai să mergem mai departe împreună cu surprizele zilei și să mai notăm câte o informație, două, așa de control.

Începem puternic cu anul 1054, când are loc un eveniment intitulat Marea Schismă, ceea ce înseamnă împărțirea creștinismului în două, ramura catolică și cea ortodoxă. Tensiunea a pornit între creștinismul latin și cel grec. Acuma, cine tot bate apa-n piuă cu faptul că leagănul ortodoxismului este în Rusia să mai citească, leagănul acestuia se află la greci. Se povestește că această schismă a avut la bază diverse probleme legate de dogmatică și practici creștine, în mintea mea însă a fost un scandal între doi băieți puternici, ideea de papă și patriarh. Neștiind care dintre ei este mai important, a ieșit scandal și s-au despărțit, rămânând așa până azi.

Acum ca și idee, vrei să convingi lumea de faptul că, creștinismul este unica și singura religie și bineînțeles cea adevărată, dar cele două ramuri ale sale nu se pot pune de acrod despre lucruri importante, cum ar fi paștele, spre exemplu. Mhm, ai zice că nu merge treaba așa cum ar trebui, dar se pare că nu sunt prea mari probleme pentru ei.

În 1241 este menționat pentru prima oară orașul Bistrița, de către condica unei mănăstiri ca fiind una așezările distruse de către mongoli. Ne bucură, totuși, faptul că s-a reconstruit totul și este în regulă.

Rămânem în țară și discutăm despre anul 1544 când se tipărește la Sibiu, prima carte în limba română, ”Catehismul Românesc”. Nu pare un eveniment foarte important, știu, dar este. Pentru cine nu știe, au existat niște probleme destul de grave legate de românii din Ardeal, așa că tipărirea unei cărți în propia noastră limbă este un eveniment extraordinar.

Anul 1661, Suedia, se emit primele bancnote din Europa. Ce sa spun? Un eveniment tragic aș spune eu, căci de atunci ne tot luptăm cu ele și nu este o luptă pe care avem prea multe șanse să o câștigăm.

Mergem pentru a sărbători un foarte interesant eveniment, cel al primului congres la medicilor din țară, anul 1921, condus de către profesor, doctor Ioan Cantacuzino. Un mare pas înainte pentru țara noastră, din nefericire însă, nu știu cât de mândrii ar fi domnii doctori de atunci de sistemul nostru de sănătate de azi.

Să trecrem prin anul 1979, când la puterea Irakului vine Saddam Hussein, un cunoscut dictator al zilelor noastre. Acesta a inițiat masacre împotriva populației șiite și a kurzilor, chiar și prin arme chimice. În 29 decembrie 2006 a fost executat prin spânzureare, după ce fusese prins de către armata americană și judecat de către un tribunal irakian. A considerat Iranul ca fiind dușmanul cel mai mare al Irakului și-a condus țara într-un cumplit război împotriva acestuia. Se spune că și înainte morții a transmis tuturor să continue acest război.

Zvonurile spun că după executarea sa, cei apropiații lui și cei care i-au împărtășit ideile și politica au format ISIS. Evident că fiin vorba despre american, care sunt implicați peste tot și în toate conflictele posibile și imposibile, totul este relativ. Există 1000 de teorii, nimeni nu este de acord cu nimeni și poate că nu vom cunoaște adevărul, poate că nici nu vrem.

Mergem la anul 1999 când blestemul familiei Kennedy continuă. Fiul președintelui american asasinat, John F. Kennedy Jr pilota un avion care s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Au murit în același accident și soția și cumnata sa. Urât destin al acestei familii, despre care nici nu mai ști ce să spui, totul pare o mare conspirație, dar există, desigur șansa să fie o coincidență macabră, sau cum s-ar spune, ghinion. Nu știu, poate cândva vom afla adevărul.

Ce să spun despre toate acestea? Ideea de realitate universal valabilă este cât se poate de falsă, nu putem ști cu adevărat ce se întâmplă în cel puțin jumătate din timp, ascultăm, bănuim, dar nu putem ști.

Ne auzim!

235254341 3956599054469022 1982880106145174197 n 1 - 16 iulie - Marea Schismă
Ultimele postari ale lui Ioana Trif (vezi toate)
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *