15 Aprilie – Ziua Filarmonicii Brașovene

leonardo da vinci.jpgPortrait - 15 Aprilie - Ziua Filarmonicii Brașovene

 15 aprilie, este o zi răcoroasă de primăvară, plină ochi de evenimente extraordinare, aflate de ambele părți ale balanței. Prefer să mă bucur de evenimentele frumoase fără a le uita, însă, pe celelalte. Avem personalități extraordinare, avem muzică și capodoperă, dar avem și război, căci se pare că nu se poate fără el. Dar în primul rând aș vrea să urez succes în continuare Filarmonicii Brașov.

 Pe acest principiu anunț sosirea pe lume a lui Leonardo Da Vinci, una dintre cele mai sclipitoare minți care au existat vreodată pe lume, lucru de care mă conving din ce în ce mai tare. Acesta s-a născut în 1452, lângă Florența, orașul Renașterii ( https://slashacudetoate.eu/florenta-orasul-de-medici ). Acolo s-a dezvoltat și a început ucenicia, după care și-a continuat munca în Milano ( https://slashacudetoate.eu/milano-cetatea-sforza ). De curând am văzut acest oraș minunat și am admirat Cina cea de taină, unul dintre cele mai controversate picturi ale extraordinarului și nemuritorului Da Vinci. Ne bucurăm că ai venit pe lume, moștenirea lăsată este mai mult decât prețioasă.

Foarte interesantă următoare coincidență. 1764, moare Madame de Maintenon, cea care a fost amanta și apoi cea de-a doua soție a regelui Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca fiind regele Soare ( https://slashacudetoate.eu/regele-soare ). Se spune că această femeie a fost cea care l-a schimbat pe rege, care l-a adus aproape de dumnezeu. Tot azi, dar în 1764 moare Madame de Pompadour, cea care a fost bine cunoscuta amantă lui Ludovic al XV-lea. Se spune că regele și amanta lui au rămas prieteni buni, chiar și după ce s-a sfârșit relațiile intime între ei, iar moartea ei a fost o lovitură teribilă pentru el. Interesantă coincidență, nu?

 Mergem mai departe, în Estonia anului 1684, când se naște cea care este cunoscută de către noi ca fiind Ecaterina I a Rusiei, cea care a fost a doua soție a lui Petru cel Mare, cea pe care a iubit-o din suflet și pe care a transformat-o dintr-o femeie de rând în împărăteasă.

 1912 se scufundă vasul intitulat Titanic, după ce se izbește de un iceberg. 1500 de oameni îți vor pierde viața în urma acestui acestui accident. Gurile rele spun că vasul avea probleme de funcționare încă de la plecare, iar problema cu icebergul a fost doar cireașa de pe colivă.

 1918, România are prima Casă Memorială, aceasta fiind vestita Bojdeucă a minunatului povestitor Ion Creangă, de la Iași. Pentru cine nu a văzut până acum, merită, este extrem de drăgălașă.

 Acum, vom merge să ne amintim niște momente deloc plăcute pentru noi. Anul 1944 suntem bombardați de către trupele aliaților. Ce să-i faci? Când ești cu cine nu trebuie, așa se întâmplă. Doar că noi încă nu ne-am prins de treaba aceasta și continuăm, căci în mintea noastră, se numește ambiție.

 Vreau să mai lăsăm din rău în urmă și îmi doresc din suflet să spun la mulți ani Filarmonicii Gheorghe Dima, din Brașov. Aceasta a fost inaugurată în anul 1949, iar în ultimii ani a arătat un progres fenomenal. Sunt foarte încântată de ceea ce fac acești oameni minunați și mă bucur de fiecare dată când pot să fiu alături de ei. Mulți și fericiți ani înainte oameni minunați și talentați. Să ne bucurăm cât mai mult, împreună, de minunatele voastre spectacole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *