Nu am scris de ceva timp și asta mă scoate din minți, însă îmi doresc din suflet să iasă cu bine ceea ce mi-am propus pentru anul acesta, cu privire la scris desigur. Totuși o astfel de zi era greu de ratat, azi 14 martie, Ziua Mondială a Matematicii.
Ei bine, nu am fost niciodată un mare fac al său, ba din contră matematica a fost vinovată de multe coșmaruri, sau cel puțin așa am crezut eu. Mai târziu am aflat că defapt învățământul românesc prost gândit și în mod deosebit prost aplicat este cel căruia trebuie să îi mulțumesc pentru cea mai oribilă perioadă a vieții mele de până acum.
Am aflat că matematica nu este chiar așa de groaznică pentru că am avut norocul de a avea lângă mine un om extraordinar care face cinste adevăratei meserii de profesor. Sunt convinsă însă că la ora aceasta sunt foarte mulți copiii care urăsc matematica pe nedrept.
Azi mă întâlnesc mai des cu Gazeta Matematică decât atunci când eram elev, dar mă bucur că nu mai am chiar atât de multă dorință de a-i da foc. Ca să înțelegem un pic ce este cu ziua de azi, voi spune așa: anul 1879, s-a născut în Germania, Albert Einstein. Ce să zicem? Cred că mulțumim.
Anul 1804, îi spunem bine ai venit în lume unui minunat compozitor pe numele său Johann Strauss, cel ce va fi cunoscut drept tatăl, pentru a se face diferențierea cu la fel de genialul său fiu. Minunatele sale valsuri ne încântă și azi.
Anul 1881, România devine regat, prin legea votată de Parlament. Încep pregătirile pentru încoronarea primului nostru rege, Carol I. A fost bine, a fost rău, nu știu dacă puteam să spunem asta. Unii zic și azi că ar trebui să fim regat ca să ne meargă mai bine. Din păcate cred că putem să fim parte și din regatul cerului că aceeași oameni, cu același comportament vor face fix același lucru.
1938, avem un Hitler care intră triumfător în Viena, unde este așteptat și aclamat. Este un motiv pentru care nemții nu se prea dau de ceasul morții că au fost victime. Și cam ar trebui și noi să mai tăcem din când în când și să nu ne mai tăvălim atâta pe jos.
1964, SUA, un băiat numit Jack Ruby a fost condamnat la moarte pentru omorârea lui Oswald, cel acuzat de asasinarea lui Kennedy. Ei bine, scandalul a fost mare, pentru unii ce a făcut Ruby a fost dreptate. Doar că nici până azi lumea nu este convinsă cine și de ce l-a omorât pe președinte, iar povestea oficială se șubrezește pe zi ce trece.
1992, sosește în țară Nicolae Titulescu și este înmormântat la Brașov, așa cum și-a dorit. Are un locușor acolo, în curtea bisericii, pus așa la umbră, frumos.
De Ziua Mondială a Matematicii se duce într-o lume mai bună Stehan Hawking și asta deoarece Universul are felului său de a aranja lucrurile care țin de soartă, cu toate că noi nu vedem lucrurile aceste. Și lăsăm baltă exact ceea ce ține de noi.
La mulți ani matematicii.
Ne auzim