Nu am scris, nu mi-am ținut promisiunea, dar am un mic proiect la care am lucrat, o surpriză, sper plăcută. Ei, vedem ce va ieși, până una altă să îi dăm cu Surprizele Zilei că sunt în urmă rău. Și avem frumos 11 februarie, o zi tare interesantă. Și am să zic că această zi este despre un persoaj pe care eu îl ador, este ziua Elisabetei de York.
Începem cu anul 1466, când se naște o doamnă tare drăguță, Elisabeta de York, cea care se va căsători cu Henric al VII-lea, care va pune capăt războiului celor două roze, cea care va fi mama lui Henric la VIII-lea și bunica reginei Elisabeta I. Foarte interesant destin al acestei femei și nu foarte simplu. Ea moare în aceeași zi, anul 1503, lucru care îl va întrista și schimba
1650, lumea îi spune drum bun domnului Descartes, filosof, matematician și fizician francez, o mare personalitate a vremii și nu numai.
Avem 1809, când în SUA, Robert Fulton inventează vaporul cu aburi. Sigur că această invenție va schimba un pic traseul omenirii, chiar dacă pentru noi azi pare așa ceva…neimportant.
Avem 1847 nașterea lui Edison, unul dintre cei mai prolifici inventatori, un autodidact, o personalitate extraordinară, un foarte cunoscut cercetător în domeniul electricității.
1866, țară. Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice de ceea ce azi noi numim „monstruoasa coaliției„. Se spune despre ei că au fost o combinație de liberali și conservatori, sau că acei masoni care l-au instalat acolo sunt și cei care l-au eliberat din funcție pentru că înțelegerea a fost numai pe un anumit timp. De ce, cum, cine, încă nu știm și poate că nu vom ști. Ne păcălește realitatea din fața ochilor noștri, cum să discutăm despre ceva ce este deja istorie?
1929, avem la Bod, deci aici în cartier, cea mai scăzută temperatură, -38,5 grade. Oups! Cam tristă treaba. Totuși în zilele noastre asistam la apariția unor valuri polare în locuri ciudate, spre exemplu -50 de grade în SUA. Oricât de tari suntem, nu putem să controlăm temperatura.
1929, avem statul Vatican. Prețul pe care reprezentantul lui Iisus pe pământ îl plătește pentru a avea propriul stat este recunoașterea guvernului fascist. Și plătește prețul, de ce nu?
Apropo de fasciști mergem ceva mai departe, anul 1941, întrerupem relațiile cu Belgia, la ordinele Germaniei. Ei, a trecut timpul, prea multe nu s-au schimbat, pentru că facem în continuare ce dictează toată lumea. Doar că acum primim ordine din mai multe locuri.
1942 stăpânul Hitler se întâlnește cu servitorul lui Antonescu. Stăpânul cere servitorului să dea din bascheți și să sporească contribuția la război, iar în schimb va fi apărat. Adică e un soi de taxă de protecție. Noi aveam acolo dușmani puternici de care trebuie măreața Germanie să ne protejeze. Și noi imediat facem exact cum ni se spune, pentru că vai de mine! La fel și azi. Ce a urmat atunci…știm. Continuăm identic, e bine!
Deci avem inventatori, avem filosofi, avem regine și desigur avem românisme.