10 septembrie – Adio Sisi, împărăteasa Austriei

[rainmaker_form id=”578″]

M-am bucurat azi să văd că articolele despre personalități sunt foarte iubite, la fel și preferatele mele, articolele despre Rusia și Florența. Îmi doresc ca la anul să pot pune un articol despre Veneția, așa este planul, acum să vedem ce va ieși. Cât despre personalități, trebuie să mă gândesc ce să urmeze, deși este extrem de complicat.

Până una alta, să vedem cum este cu data de 10 septembrie, ce se anunță tare interesantă. Începem cu anul 1167, când moare împărăteasa Matilda. Știu, știu, un nume foarte puțin cunoscut, dar din punctul meu de vedere foarte important. A fost fiica regelui Henric I al Angliei, iar moartea unicul ei frate a adus în discuție o problemă majoră și anume urcarea pe tron a unei femei. Să ne gândim că discutăm despre o perioadă îndepărtată, însă această problemă a rămas mult timp, să ne aducem aminte dorința regelui Henry VIII Tudor de a ave un fiu și povestea celor șase soții. Totuși Matilda nu s-a lăsat și a fost încoronată, însă pentru scurt timp și niciodată într-o domnie stabilă. Viața i-a fost în continuu pericol din cauza faptului că a întrăznit să spună că tronul Angliei este al ei de drept. Totuși fiul ei cel mare a devenit rege, iar ea a menținut mereu propia curte și o influență mare în ceea ce privește conducerea țării. Este un personaj tare interesant, cu o viață plină de lupte și de incertitudini, dar care a biruit istoria.

Mergem în Spania anului 1638, unde se naște Maria Tereza, cea care va ocupa tronul Franței alături de soțul ei, Ludovic al IV-lea ( http://slashacudetoate.eu/regele-soare ). Regina a fost răsfățată ca și infantă a Spaniei, după care a avut de tras cu ilustrul său soț, cunoscut și în zilele pentru apetitul său nepotolit pentru femei. Se spune totuși că regele și-a respectat mereu soția și a încercat pe cât posibil să o mențină fericită. Acum, ce a simțit sau nu regina, nu vom ști niciodată, dar cu siguranță nu a fost ușor să se afle în respectivele posturi.

img 300x240 - 10 septembrie - Adio Sisi, împărăteasa AustrieiAnul 1898, Geneva, a fost înjunghiată mortal Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută sub numele de Sisi, de către un anarhist italian. Acesta a fost tragicul sfârșit al unei femei care a suferit întreaga viață de depresii și care nu și-a găsit niciodată locul al curtea imperială plină de pretenții și de etichete. A rămas faimoasă pentru frumusețea ei extraordinară, în mod deosebit pentru părul ei lung. Mai mult de atât, Sisi este cunoscută pentru faptul că nu ea era pretendenta pentru tron și nu avea etichetele necesare, dar a fost aleasă de Franz Iosef, probabil datorită frumuseții ei izbitoare. Cert este că nu a fost niciodată fericită, nici măcar în viața ei personală, relația cu împăratul devenind din ce în ce mai distantă.

Mergem în anul 1919, după terminarea primului război mondial, Austria semnează tratatul de la Saint Germain, prin care este forțată să recunoască independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, de asemenea apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia. Începe o nouă era, se arată o perioadă diferită și frumoasă, perioadă pe care azi o cunoasștem sub denumirea de perioadă interbelică.

Mergem în anul 1939, când Canada intră în cel de-al doilea război mondial, declarându-i război Germaniei. Numărul aliaților începe încet să crească, dar balanța războiului este încă înclinată în cealaltă parte. Dar vom vedea cum s-a schimbat soarta lumii, încetul cu încetul.

Mergem în anul 1977, da, România, comunism, regim totalitar, nu tu democrație, nu tu libertate, aia și cealaltă, știți voi. Și azi purtăm pe umeri această corvoadă și s-a spus că ne vom reveni după 20 de ani, ca și cum eram în cărțile lui Dumas, iar eu am zis 100, căci la noi e mai complicat. În fine, vreau să povestesc despre Franța anului 1977, Franța care acum este pe val ca putere europeană și zic așa: Hamida Djandoubi, este ulimul om executat prin ghilotinare. Oau, ce? Eu am fost tare șocată, adică noi suntem judecați pentru lipsa noastră de democrație și băieții ăștia încă tăiau capete în 1977?! Foarte tare!

Închei cu ceva foarte, foarte interesant, anul 2015, Africa de Sud, sunt descoperite într-o peșteră rămășițele unei vechi civilizații umane, Homo Naledi. Încă nu au fost datate aceste rămășițe, încă lucrurile sunt în cercetare, însă descoperirea este una extraordinară cu privire la teoriile evoluționiste. De asemenea este foarte intereant faptul că aveau deja ritualuri funerare, conform felului în care erau așezate cele 15 schelete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *